Her yaz mevsiminde olduğu gibi bu yıl da güneşin dik geldiği ve UV ışınlarının en yoğun olduğu dönemlerde güneş kremi kullanımı artış gösterdi. Güneş altındaki aktiviteler artarken, uzmanlar da doğru ürün kullanımı konusunda uyarılarda bulunuyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Tosun, sahte güneş kremlerinin tehlikelerine karşı vatandaşları bilgilendirdi ve etkili koruma için doğru kullanım yöntemlerini açıkladı.

“Sahte Güneş Kremlerinden Kaçının”

Doç. Dr. Mustafa Tosun, güneş kremleri konusunda önemli uyarılarda bulundu. Tosun, “Güneş kremi tercihinde bilindik ve güvenilir markaların ürünlerini seçmelisiniz. İnternette satılan sahte kremlerden kesinlikle kaçınılmalı. Bu ürünler, cildinizi yeterince koruyamayacağı gibi sağlık riskleri de taşıyabilir” dedi.

“Güneş Kremi Her Üç Saate Bir Yenilenmeli”

Tosun, güneş kremi kullanımında sık yapılan hatalara da dikkat çekti. “Güneş kremi sadece sabah sürmek yeterli değildir. Cilt üzerindeki koruma etkisi belirli bir süreyle sınırlıdır ve genellikle üç saatte bir tazelenmelidir” diyen Tosun, güneş ışınlarının dünyaya en dik açıyla ulaştığı saatler olan sabah 10:00 ile 16:00 arasında mümkün olduğunca dışarıda olunmaması gerektiğini vurguladı.

“Güneş Yanıkları Kansere Yol Açabilir”

Güneşin zararlı etkilerinin sadece anlık değil, uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabileceğine de dikkat çeken Tosun, “Çocukların güneşe fazla maruz kalması, ilerleyen yıllarda deri kanserine zemin hazırlayabilir. Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak, yaşlanma belirtilerini önlemek ve cilt sağlığını korumak için yaz aylarında özellikle dikkat edilmelidir” şeklinde konuştu.

“D Vitamini Sentezi Güneş Kremi Kullanımıyla Engellenmez”

Güneş kremleri hakkında yanlış bilinen bir diğer konuyu da açıklayan Tosun, “Güneş kremleri, D vitamini sentezini engellemez. Güneş yanıklarından sonra kullanılması gereken doğru ürünler tercih edilmelidir. Yoğurt ve buz gibi halk arasında bilinen yöntemlerin yerine dermatolojik ürünler kullanılmalıdır” dedi.

Doç. Dr. Mustafa Tosun, vatandaşların hem yaz hem de kış aylarında güneş ışınlarına karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ-İHA