Urmiye Gölü'nün kuruması sonucu rüzgarlar aracılığıyla taşınan tuz, sadece İran'ı değil, Türkiye'yi de olumsuz şekilde etkileyecek. Tuzun tarım alanlarını verimsizleştirmesi ve verimli toprakların kaybına yol açması bekleniyor. Bu gelişme komşu ülkede yaşanmasına rağmen Türkiye'yi de olumsuz etkileyebilir. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden (YYÜ) Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, bu konuda endişe verici uyarılarda bulundu.

irandaki-urmiye-golu-kurudu-tuz-tasinimi-turkiyeyi-de-etkileyecek_3036_dhaphoto2

Küresel iklim değişikliği, azalan yağışlar, artan buharlaşma ve yanlış politikaların birleşimi, dünyanın ikinci büyük tuz gölü olan Urmiye Gölü'nün önce alan kaybetmesine ve ardından büyük ölçüde kurumasına yol açtı. İran hükümeti tarafından gölün eski haline dönmesi için çeşitli çalışmalar yapılsa da gölün kurumasına engel olunamadı. Yaklaşık 5,200 kilometrekarelik gölün kuruması sonucu dev tuz birikintileri oluştu.

irandaki-urmiye-golu-kurudu-tuz-tasinimi-turkiyeyi-de-etkileyecek_3036_dhaphoto3

"VERİMLİ TOPRAKLARI YOK EDECEK"

YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaeddinoğlu, havzadaki tuzun rüzgarla bölgeye yayıldığına dikkat çekerek şunları ifade etti: "Bu tuz, nereye giderse götürsün, o bölgelerde tuzluluk sorunlarına yol açacak. Yani bu, o bölgelerde verimli toprakların bozulmasına sebep oluyor. Ayrıca, bu göl bir ekosistemdir."

irandaki-urmiye-golu-kurudu-tuz-tasinimi-turkiyeyi-de-etkileyecek_3036_dhaphoto4

Türkiye, bu etkilerden birini yaşayacak

Bu tahribatın sadece o bölgeyi etkilemeyeceğini vurgulayan Prof. Dr. Alaeddinoğlu, şunları ifade etti: "Yakın coğrafyada, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi'ni etkileyecek. Verimli toprak alanları ve su kaynaklarının tamamını etkileyecek. Dolayısıyla bu alanlar, çölleşme ve tuzla beraber gelen hareketi içinde bulunan komşu ülkeleri de etkileyecek. Rüzgarla taşınan her tuz parçası gittiği coğrafyada tahribata neden olacak. Siz o toprakları suladığınızda zaten tuzlu toprakların verimliliğini büyük ölçüde ortadan kaldırır. Tam olarak ne kadar alanı etkileyecek sorusuna kesin bir cevap vermek mümkün değil, ancak Van'ın da bu etki alanı içinde olduğunu söyleyebiliriz."

irandaki-urmiye-golu-kurudu-tuz-tasinimi-turkiyeyi-de-etkileyecek_3036_dhaphoto8

irandaki-urmiye-golu-kurudu-tuz-tasinimi-turkiyeyi-de-etkileyecek_3036_dhaphoto1

haber merkezi-mynet

Editör: Funda Işık