İyileşmeyecek hastalık yoktur, iyileşmeyecek hasta vardır. -Hippocrates
Geçtiğimiz ay Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) himayesinde Ankara’da gerçekleştirilen ve bu yıl ilki düzenlenen “Sağlık Zirvesi 2024”te, farklı ülkelerin sağlık sistemi ile Türkiye’deki sağlık sistemini kıyaslayan bir çalışma yapıldı. Zirve hakkında bilgi veren Prof. Dr. Kemalettin Aydın, çalışmada, farklı bölümler ve farklı sınıf derecelerindeki öğrencilerden oluşan 15 grubun, ABD’den İngiltere’ye, Çin’den Malezya’ya, Meksika’dan Japonya’ya kadar 15 farklı ülkenin sağlık sistemi üzerine bir sunum yaptığını anlattı. Proje ile öğrencilerin bir ülkenin sağlık sistemi üzerinde araştırma yaparken, aynı zamanda diğer birçok ülkenin sağlık sistemini öğrenmelerini amaçladıklarını belirten Aydın, “Başka ülkelerden çocuklar da kendi sağlık sistemiyle ilgili sunum gerçekleştirdi. Örneğin, Suriye, Somali ve Özbekistan. Bunlar sunumlarında Türkiye ile kıyaslama yaparken, Türkiye'nin açık ara önünde olduğu verileri sundu. Anne- bebek ölüm hızı, yaşam hızı gibi” dedi.
SAĞLIKTAKİ DÖNÜŞÜM ÖNEMLİ BİR VERİ ELDE ETTİ
Zirvenin Türkiye’nin sağlıktaki dönüşümü konusundaki ilerlemesinin de bir kanıtını ortaya koyduğunu belirten Aydın, “Türkiye, gelişmiş batı ülkeleri ve OECD ortalamasıyla kıyasladığımız zaman, daha düşük kaynakla daha yüksek performans elde eden bir ülke. Son 20 yılda Türkiye, batının harcadığından daha düşük kişi başına sağlık harcamasıyla, batının geldiği noktaya onlardan daha hızlı yaklaştı. Bu durum, Türk hekimlik eğitiminin ve sağlık eğitiminin daha üst düzeyde olduğunu gösteriyor. Diğer taraftan da imkânsızlıklardan, içinde bulunduğu koşullarda imkân oluşturma becerisini ortaya koyuyor. Sağlıktaki dönüşüm politikaları çok önemli. Örneğin, anne ölüm hızı dediğimiz bir hız vardı. Bunu kendi haline bırakırsanız bir noktada durursunuz. Ama 15 sene önce hastanelerde, anne otelleri oluşturuldu. Yine, şu an 13 aşı Türkiye'de ücretsiz yapılıyor. Bu kadar aşıyı ücretsiz yapan başka bir ülke yok. Ücretsiz aşılar, önemli bir oranda temel sağlık hizmetlerine kaynak ayırmayı gerektiriyor. 7-8 yıl önce 35 milyondan 350 milyona çıkan yani 15-18 kat artan, temel sağlık hizmetlerine ve koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılan bir kaynak söz konusu. Bu sağlıktaki dönüşüm, önemli ve olumlu veri elde etti” değerlendirmesinde bulundu.
HEM DOĞU HEM DE BATI SAĞLIK SİSTEMİ ÖĞRENİLMELİ
“Sağlık Zirvesi”sini, hem öğrenciler açısından hem de uluslararası anlamda sağlık sistemine sağladığı katkılar sebebiyle artık geleneksel hale geleceğini ve her yıl üzerine yeni şeyler katarak yapmaya devam edeceklerini açıklayan Prof. Dr. Kemalettin Aydın, “Gelecek Yıl ‘Sağlık Zirvesi’ni iki tane yapmayı düşünüyoruz. Bu bakımdan dünyada hem sağlık eğitim sistemini hem de sağlık sunum sistemini tartışmayı hedefliyoruz. Ülkeler her yıl güncel değişecek. Ayrıca öğrencilerimizin mutlaka bir doğu ile batı dilini, doğu ile batı sağlık sistemini öğrenmelerini istiyoruz” diye konuştu.
Kalın sağlıcakla…