Göz sağlığının yaz aylarında da korunmasının önemini vurgulayan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nur Acar Göçgil, konjonktivit, göz kuruluğu ve ultraviyole ışınları gibi yaz mevsiminde sıkça karşılaşılan sorunlara dikkat çekiyor ve Gazete Yazıyor okurlarına önemli uyarılarda bulunuyor.

Sorularımızı cevaplayan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nur Acar Göçgil “Bu tür olumsuzluklarla karşılaşmamak adına basit ve etkili bazı yöntemleri eksiksiz uygulamak faydalı olmaktadır. Başta havuz ve deniz suyu kaynaklı göz enfeksiyonu olmak üzere oluşabilecek hastalıkların farkında olmak ve bunlardan kaçınmak önemlidir. Herhangi bir olumsuz durumda ise ciddi görme kayıplarıyla bile sonuçlanabilecek sorunların önüne geçmek için göz doktoruna başvurmak gerekir” dedi.


HAVUZA GİRERKEN DİKKAT
Havuzdan en sık kapılan rahatsızlık nedir?
Havuzların en sık sebep olabileceği göz enfeksiyonlarının başında konjonktivit denilen göz iltihaplarının geliyor. Konjonktivit, gözlerin dış yüzeyini kaplayan ince zarın iltihaplanmasıdır. Deniz ve havuz suyu içerisinde bulunabilen bakteri, virüs ve diğer mikroorganizmalar konjonktivite neden olabilir. Bu mikroorganizmaların gözlerimizle teması sonucunda bakteriyel veya viral konjonktivit gibi durumlar gelişebilir. Bu yüzden havuza girerken dikkat etmeliyiz.
Belirtiler nelerdir? En basit yöntemle nasıl korunmalıyız?
Yüzdüğümüz havuzda klor miktarı aşırı miktarda olursa da gözde irritasyon meydana gelerek kızarma ve yanma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Konjonktivit ile birlikte gözlerde batma, sulanma, ağrı ve görme bulanıklığı gibi belirtiler görülmektedir. Hastalığa yakalanma riskini önlemek ya da en aza indirmek için ise havuz kullanımı öncesi ve sonrası mutlaka duş alınmalı, enfeksiyondan gözleri korumak ve sudaki gözü tahriş eden maddelere karşı deniz gözlüğü kullanımı tercih edilmelidir. Deniz suyuna temas eden gözlerimizi de yine aynı şekilde temiz suyla yıkamak önemlidir.


“KLİMA VE SICAK HAVA GÖZ KURULUĞUNA SEBEP OLABİLİR”
Klima ve sıcak hava göz kuruluğuna sebep olabilir mi? Nasıl korunabiliriz?
Sıklıkla klimatik konjonktivit veya ofis göz sendromu olarak adlandırılan bu durum, iç mekanlardaki klima sistemlerinin neden olduğu bir sorun olarak karşımıza çıkar. Klimanın soğuk havası, iç mekanın nem seviyesini düşürerek gözlerimizi ve diğer hassas dokularımızı kurutma eğilimindedir. Bu düşük nem seviyesi, göz yüzeyindeki doğal nem tabakasının buharlaşmasına yol açar. Göz kuruluğunu engellemek için yapılması gereken bazı önlemler bulunmaktadır. Öncelikle, yaşadığımız alanlardaki nem seviyesini kontrol altında tutmak önemlidir. Ayrıca klima ayarlarını yüz ve göz bölgemize direkt olarak gelmeyecek şekilde düzenlemeliyiz. Uzun süreli çalışmalar sırasında gözlerimize düzenli aralıklarla dinlenme fırsatı tanımalıyız ve gerektiğinde doktor tavsiyesiyle uygun göz damlalarını kullanmalıyız.


“TAM UV KORUMALI OLMASINA DİKKAT EDİLMELİ”
Güneş gözlükleri gözümüzü koruyabilir mi? Gözlük alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Her güneş gözlüğü maalesef zararlı ultraviyole ışınlarından gözlerimizi koruyamıyor. UV koruması olmayan gözlükler kullanıldığında, gözlerimize daha fazla zarar verebilir. Bu nedenle tercih ettiğimiz güneş gözlüklerinin camlarının mutlaka tam UV korumalı olmasına dikkat etmemiz gerekmektedir. Tam UV koruması, güneş gözlüğü camlarının hem UVA hem de UVB ışınlarını en az yüzde 99 oranında engellediği anlamına gelir. Özellikle deniz kenarında vakit geçirirken, UV400 korumalı güneş gözlüklerini seçmek oldukça önemlidir. Satın alırken güneş gözlüklerimizi, güvenilir bir optik uzmanından temin etmeye özen göstermeliyiz.


“GÖZE KAÇAN YABANCI CİSİM KALICI HASARA NEDEN OLABİLİR”
Kum, toz gibi etkenler gözümüze kaçması durumunda ne yapmalıyız? 
Eğer gözümüze yabancı bir cisim kaçmışsa önce bol temiz suyla yıkanmalı ve bu cismin dışarı çıkması sağlanmalıdır. Eğer bu uygulama çözüm oluşturmaz ise bir göz doktoruna başvurulmalıdır. Göze kaçan yabancı cisim korneamızı çizebilir, enfeksiyon başta olmak üzere gözlerimizde kalıcı hasara neden olabilir.


 “TOZ VE POLENLER GÖZ ALERJİSİNİ TETİKLEYEBİLİR”
Toz ve polenler göz alerjimizi tetikler mi?
Yaz aylarında havada daha fazla bulunan toz ve polenlerin göz alerjisini tetikler. Bu durum gözde kaşıntı ve sulanma gibi sorunlara neden olabilir. Göz alerjisine yol açan etkenlerin tespit edilerek bunlardan kaçınılması da olumsuz durumların önüne geçmek için gereklidir. Röportaj- Senay GÜNCAVAR

Editör: Elif Kızılçay