Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, bugün Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanacak. Aynı gün saat 14.00'te faiz kararı kamuoyuna açıklanacak.

Geçen ayki PPK toplantısında politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde 25,00'ten yüzde 30'a yükseltilmişti.

Bu toplantıda da Merkez Bankası'nın faiz artırımına devam etmesi bekleniyor. Ancak özellikle karar metninde yer alacak mesajlar ve sadeleşme ile sıkılaşma politikalarına ilişkin işaretler dikkatle takip edilecek.

MERKEZ BANKASI (5)

TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi, 19 ekonomistin katılımıyla tamamlandı. Ankete katılan ekonomistler, politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerin medyanının 500 baz puanlık bir artırım yönünde olduğunu gösterdi.

Anket sonuçlarına göre, politika faizinde 250 ila 500 baz puan arasında bir artış öngören ekonomistlerin beklentileri yüzde 32,50 ile yüzde 35,00 arasında değişti. Ayrıca, ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı yüzde 40,00 olarak belirlendi.

cats

Hamas ve İsrail arasında yaşanan gerilimin faiz kararını nasıl etkileyebileceğine dair değerlendirmede bulunan Ekonomist Hayri Kozanoğlu, "Orta Doğu'daki gelişmeler ekonominin kıskaçını daralttı" derken, politika faizinde 250 baz puan altında bir artışın enflasyonu körükleme tehlikesi olduğunu dile getirdi. Kozanoğlu, "Risklerin ve gerginliklerin olduğu dönemlerde kişiler tasarrufa yönelir ve ekonomik yavaşlama gerçekleşir. Bu gibi risk algısının yükseldiği ortamlarda faizlerin arttırılmaması gerekir. Ancak Merkez Bankası'nın manevra alanı çok daralmış durumda gözüküyor. Ekim ayında 250 baz puanın altında bir artış, dolara yönelimi ve yabancı sermayenin gelmeyeceğine yönelik beklentileri artıracaktır" ifadelerini kullandı.

Dolar 6,92 seviyelerinden işlem görüyor

FAİZ KARARI ÖNCESİ DOLARDA SON DURUM

Faiz kararı öncesinde, bugün sabah saatlerinde dolar/TL kurunun 28,15 civarında işlem gördüğünü görüyoruz. Aynı zamanda Euro/TL kuru ise 29,75 seviyelerinden işlem görüyor. Uzmanlar, sıkılaşma politikasının devam etmesiyle birlikte, Türk Lirası üzerindeki baskının zaman içinde azalabileceğini öngörüyorlar.

Altın fiyatları coştu

GRAM ALTIN FİYATLARI BUGÜN NE KADAR?

Jeopolitik belirsizliklerin arttığı ve Orta Doğu'daki gerilimin yükseldiği bir dönemde, altın fiyatları yatırımcılar için güvenli bir sığınak haline geldi. Son iki hafta boyunca, yüksek getirilere rağmen, altın kayda değer bir yüzde 9'luk artışla beş ayın en yüksek seviyelerine ulaştı. Ons altın, bu sabah 2000 dolar sınırına kadar yükseldi. Gram altın ise rekor seviyelerini görerek 1808 lira seviyelerine ulaştı. Aynı dakikalarda çeyrek altın 3.097 TL, Cumhuriyet altını 12.603 TL ve 22 ayar bileziğin gram fiyatı 1.788 TL'den işlem görüyor.

Kaynak: haber merkezi