Cumhurbaşkanı Kararı, Türkiye ekonomisinin hedefleri ve politikalarını içeren 2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nın onaylandığını belirterek Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan bu program, gelecek yılı kapsayan temel ekonomik büyüklükler ve hedeflerle dolu.

Program, enflasyonun kontrol altına alınması amacıyla para politikası araçlarının etkin bir şekilde kullanılacağını ve maliye ile gelir politikalarının bu çerçevede koordineli bir şekilde yürütüleceğini belirtiyor. Aynı zamanda, enflasyonu artıran tüketim artışlarını engellemek için kredi kartı alışverişlerinde ve nakit çekimlerde taksit sayısına yönelik yeni tedbirlerin alınacağına dair bir sinyal veriliyor.

Para politikası kararları, enflasyonu etkileyen faktörleri göz önüne alarak belirlenecek. Finansal istikrarın sağlanması için rezerv artırıcı uygulamalar ve araçlar çeşitlendirilerek güçlendirilecek. Ayrıca, kira ve konut fiyatlarının enflasyon üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için konut arzını artırmaya yönelik uygulamalar hayata geçirilecek.

Programda ekonomik büyüme, enflasyon, işsizlik ve diğer önemli ekonomik göstergelere dair tahminler de yer alıyor. Bu çerçevede, büyüme için bu yıl yüzde 4,4 tahmin edilirken, 2024'te yüzde 4 büyüme hedefleniyor. Enflasyonun bu yıl sonunda yüzde 6,5 olması beklenirken, gelecek yıl sonu hedefi yüzde 3 olarak belirlenmiş. Cari işlemler açığının 2024'te gayrisafi yurt içi hasılaya oranının yüzde 3,1 olacağı tahmin ediliyor.

Program, işsizlik oranının yıl sonunda yüzde 10,1 olmasını beklerken, gelecek yıl sonunda hedefin yüzde 10,3 olduğunu gösteriyor. İhracatın 2023 sonunda 255 milyar dolar, gelecek yıl ise 267 milyar dolara yükseleceği tahmin edilirken, ithalatın 2023 sonunda 367 milyar dolar, 2024'te ise 372,8 milyar dolar olacağı ve dış ticaret açığının gelecek yıl için 112 milyar dolar olacağı öngörülüyor.

Kaynak: haber merkezi