Meksika Antropoloji ve Tarih Enstitüsü'nün (INAH) yaptığı açıklamaya göre, Meksikalı arkeologlar bu ayın başlarında antik Kabah bölgesinde Maya halkını barındırmak için kullanılan saray benzeri bir yapı ortaya çıkardılar. Keşif, Meksika'nın Yucatán Yarımadası'nda bulunan Maya bölgesinde konut amaçlı kullanılan böyle bir yapının ilk bulgusuna işaret ediyor.


INAH'a göre, ortaya çıkarılan 26 metre uzunluğundaki saray, revak tarzı bir sundurma ile inşa edilmiş ve sekiz pilasterle desteklenmiş. Yapının dokuz farklı çıkışı vardı ve INAH'ın tanımladığı şekilde mimarisinde oyulmuş tüy, boncuk ve kuş motifleriyle bezeliydi.


‘ŞEHRİ YÖNETENLERİN ELİT YAŞAM ALANI’
INAH arkeologu Lourdes Toscano Hernández, keşifle ilgili verdiği demeçte, sarayın "insanların uyuduğu, yemek yediği ve günlük hayatlarını yaşadığı elit bir yaşam alanı" olduğunu söyledi.

Arkeolog, "İsimleri bilinmese de binalarda şehri yöneten bir insan topluluğunun yaşadığını" ifade etti.


MAYA SIRLARININ DERİNLİKLERİNE DOĞRU

Maya dilinde adı "güçlü el" olarak tercüme edilen antik Kabah şehrinin, M.Ö. 3. yüzyılın ortalarından beri yerleşim yeri olduğu düşünülüyor ve Maya kentinden kalan kalıntılar arasında ‘Sarayların Sarayı’ olarak da bilinen Codz Poop tapınağı da yer alıyor. Saray, Yucatán'ın bin 500 kilometresinden geçecek şehirlerarası demiryolu projesi Tren Maya'nın inşaatının başlaması öncesinde yapılan hazırlıkların bir parçası olarak ortaya çıkarıldı. Geçtiğimiz yıl arkeologlar, Merida yakınlarında sanayi parkı haline gelecek inşaat alanında saraylar, piramitler ve plazalarla dolu antik bir Maya şehrinin kalıntılarını ortaya çıkardılar.

Kaynak: MUSTAFA SEZER