Sağlıksız bağırsak, bazı belirtiler gösterir. Bunlara yakından bakmakta fayda var. Sık sık ishal veya kabızlık nöbetleri: Hepimiz zaman zaman idealden daha az bağırsak hareketi yaşarız (örneğin baharatlı bir yemekten sonra). Bu düzenli olarak gerçekleşiyorsa ve günlük hayatınızı etkiliyorsa, doktorunuzla görüşme vaktiniz gelmiştir.

AŞIRI GAZ ÇIKARMA

Sık veya rahatsız edici şişkinlik: Belirli karbonhidratları sindirme sorunları, ince bağırsakta bakteriyel aşırı büyüme, kronik kabızlık ve çölyak hastalığı gibi diğer sindirim hastalıkları, bu sık şişkinlik hissinin arkasında olabilir. Aşırı gaz: Çoğu insan günde 8 ila 14 kez gaz çıkarır, ancak 25 kez bile normal kabul edilebilir. Daha sık gaz çıkarma veya aşırı karın rahatsızlığı, ince bağırsağınızdaki bakterilerin aşırı büyümesinden veya değişmesinden kaynaklanabilir.

DOKTORUNUZA GİDİN

Karın rahatsızlığı: Şişkinlik ve gaz, her ikisi de mide ağrısına katkıda bulunabilir. Yemek yedikten uzun süre sonra veya sadece bir öğün tüketmediğinizde karın bölgenizde rahatsızlık hissederseniz, doktorunuzla görüşün.

KAFANIZ RAHAT EDER

Vücudun diğer bölgelerindeki semptomlar: Yorgunluk, kas/eklem ağrısı, cilt döküntüleri, baş ağrıları ve ruh hali sorunları gibi durumlar da bağırsaklarınızda garip bir şey olmasından kaynaklanabilir. Bu sebeple doktorunuzla görüşün. Bir probleminiz varsa, tedavi süreci planlanır. Yoksa, kafa olarak rahat edersiniz.

Muhabir: Münevver Beyza Morgül