Uzmanlar, iftarda güllaç tüketmenin sağlık açısından pek çok faydası olduğunu belirtiyor. 
Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını korumak ve Ramazan ayında da dengeli bir diyet sürdürmek isteyenler için ideal bir seçenektir. Peki, uzmanlara göre iftarda neden güllacı tercih etmeliyiz, faydaları neler?

Hafif ve Sindirimi Kolay: Güllaç, hafif ve sindirimi kolay bir tatlı olmasıyla bilinir. İftar sonrası ağır yemeklerin ardından sindirimi kolaylaştırarak mide rahatsızlıklarını önleyebilir.

Düşük Kalorili ve Yağ İçeriği: Diğer tatlılara göre daha düşük kalori ve yağ içeriğine sahip olması, kilo kontrolü ve sağlıklı beslenme açısından önemli bir avantaj sağlar. 200 gramında 260 kalori bulunuyor. Bu, diğer tatlılara göre oldukça düşük.

Vitaminleri: İçerisinde badem, ceviz gibi yemişler bulunması sayesinde omega 3 yağları bakımından zengin.

Süt İçeriği: Güllaç, sütle yapılan bir tatlı olduğu için kalsiyum, protein ve diğer önemli besin maddelerini içerir. Bu özellikle kemik sağlığı için önemli olan kalsiyum alımını destekler.
Susuzluğu Giderir: İftar sonrası susuzluğu gidermek için ideal bir seçenek olan güllaç, içerdiği sıvı ve hafif şeker oranıyla vücudu susuzluktan korur.

Kan şekeri: Oruç sırasında düşen kan şekerini normal seviyeye getiriyor.

1400’LÜ YILLARDA OSMANLI MUTFAĞINA GİRMİŞ

Kastamonulu Ali Usta’nın, Kastamonu’ya gelen Saray görevlilerine elinde kalan yufkaları şekerli sütle ıslayıp bir tatlı yaparak görevlilere ikram ettiği, hatta görevlilerin tatlıyı çok beğenmesiyle Ali Usta’nın sarayda tatlıcı başı olarak göreve başladığı söylenir. Güllaç, kaynaklara göre II. Murad devrinde yani 1400’lü yıllarda Osmanlı mutfağına girmiştir. İlk başta gül suyu konulmadan yapılan tarif, gül suyunun eklenmesiyle ‘güllü aş’ ismini alarak günümüze ‘güllaç’ olarak ulaşmıştır. Gül suyunun katılması, ferahlatıcı etkisi nedeniyle Osmanlı mutfağının vazgeçilmezlerindendi.

Kaynak: HİLAL SİNA DENİZ