Pirinç pilavı, pirinç, su, yağ ve tuz gibi temel malzemelerle yapılan bir pilav türüdür. Pirinç pilavı, Türk mutfağı başta olmak üzere birçok mutfak kültüründe yaygın olarak tüketilen bir yemektir. Ancak doğru pişirme yöntemini uygulamadığınızda pilavın rengi sararır. Bu da hoş bir görüntü sunmaz. 

4-5 DAMLA LİMON PİLAVI BEMBEYAZ YAPIYOR

f5haber.com'da paylaşılan bir içeriğe göre, pirinç pilavının tadı kadar görüntüsü de önemlidir. Pilavınıza suyunu ekledikten hemen sonra sıkacağının 4-5 damla limon parlak ve beyaz bir pirinç pilavı yapmanız için önemli püf noktalardan biri!

pirinc2

PİLAV NEDEN SARI OLUR?

Bazı pirinç türleri doğal olarak sarı renge sahiptir. Örneğin, bazı Asya ülkelerinde yaygın olarak kullanılan "jasmine" veya "japon" pirinci sarımsı bir renge sahiptir. Pirinç pilavı pişirme sürecinde, pirincin içinde bulunan nişastanın suyla teması sonucu jelatinize olur. Bu, pirinci daha yumuşak ve çıtır olmasını sağlar. Aynı zamanda, bu süreç sırasında nişasta dağılır ve pilavın rengini değiştirebilir.

Pirinç pilavının rengini etkileyen diğer bir faktör de içine katılan baharatlar ve yağlardır. Örneğin, safran gibi baharatlar veya kurkuma gibi doğal renklendiriciler kullanılarak pilavın rengi sarımsı bir ton alabilir. Pilavı pişirirken kullanılan su miktarı ve pişirme tekniği de pilavın rengini etkileyebilir. Daha fazla su kullanılarak pişirilen pilav genellikle daha beyaz kalırken, daha az su kullanılarak pişirilen pilav sarımsı bir renk alabilir.

PİRİNÇ PİLAVININ BESİN DEĞERİ NEDİR?

Haberturk.com'da yer alan bilgilere göre, 100 gram Beyaz Pirinç (Pişmiş) , ortalama 195 kaloriye, 42,89 karbonhidrata, 3,57 proteine ve 0,32 yağ değerine sahiptir. Beyaz Pirinç (Pişmiş) ayrıca, 0 lif (g), 0 kolesterol (mg), 0 sodyum (mg), 43,50 potasyum (mg), 4,50 kalsiyum (mg), 0 vitamin A (iu), 0 vitamin C (mg) ve 0,30 Demir barındırır. 

PİRİNÇ PİLAVINA NE KADAR YAĞ KONUR?

Pirinç pilavı yaparken genellikle pirincin cinsi, pilav tarifi ve kişi sayısına göre yağ miktarı değişebilir. Ancak genel bir kural olarak, 2 su bardağı pirinç için 2-3 yemek kaşığı yağ kullanılabilir. Bu yağ, pilavın daha lezzetli olmasını sağlamak ve pirincin yapışmamasını önlemek için eklenir. Pirinç pilavı tariflerinde yağ miktarı değişebilir, bazı tariflerde daha az yağ kullanılabilir. Yine de, pilavınızın istediğiniz kıvamda olması ve yapışmaması için yağ miktarını ayarlamak önemlidir. Tarifte belirtilen yağ miktarını kullanarak başlayabilir ve gerekirse pilavın pişme sürecinde ya da sonrasında ekstra yağ ekleyebilirsiniz.

pirinc-3

SAĞLIKLI KARBONHİDRATLAR HANGİLERİ?

Memorial.com.tr'de aktarılan bilgilere göre, Rafine olmayan, herhangi bir işlemden geçirilmemiş besinler sağlıklı karbonhidratlar sınıfında yer alır.

Sağlıklı karbonhidratlar:

Patates gibi kök bitkiler,
Arpa, kinoa, yulaf, çavdar, pirinç, mısır ve buğday gibi tahıllar,
Tüm meyveler,
Kuruyemişler,
Fasulye, mercimek, bezelye, soya fasulyesi ve nohut gibi kuru baklagiller,
Havuç ve brokoli gibi sebzeler.
Bunların yanı sıra esmer pirinç, meyve ve sebze suları, hububat ve kepek içeren gıda maddeleri de sağlıklı karbonhidratlar grubunda bulunur.

Derleme: Gazeteyaziyor.com.tr

Kaynak: f5haber.com, Haberturk.com, Memorial.com.tr