Kedi veteriner cerrahı Dr. Jo Lewis, bu yılın başlarında yaptığı açıklamada, virüsün özellikle hayvan barınakları gibi kedi gruplarının bir arada yaşadığı yerlerde hızla yayıldığını belirtti.Lewis, "Kedi tarakları, kedi kumu kepçeleri ve hatta insanların ayak ve ellerinden de bulaşabiliyor. Bu teori, Kıbrıs'taki salgından neden sadece ev kedilerinin etkilendiğini de açıklıyor." ifadelerini kullandı.


Kedi Tıbbı Uzmanı Profesör Danielle Gunn-Moore ise bu yeni türün, F-CoV-23 olarak adlandırılan, 'özellikle kötücül' olduğunu ve 'tüm hücrelere girdiği' bir yapıya sahip olduğunu söyledi.Profesör Gunn-Moore, kedilerde görülen belirtiler arasında şişkin bir karın, potansiyel nefes alma sorunları ve mamadan kesilme olduğunu belirtirken, ayrıca yalpalama ve nöbetler gibi nörolojik semptomlara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.


FIP teşhisi konan kedilerin, Profesör Gunn-Moore'un ifadesine göre, Covid-19 antivirallerinden etkili olan ve yeni tür üzerinde 'iyi çalıştığı' gözlemlenen iki tedavi ile tedavi edilebileceğini söyledi.

Kaynak: haber merkezi