Güney Kore'nin özel teşkilatı yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin Ukrayna'ya karşı Rusya'nın savaşını desteklemek için 1.500 özel kuvvet askerini bölgeye gönderdiğini duyurdu. Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi (NIS) yaptığı açıklamada, komşusunun, "Kuzey Kore özel kuvvetlerini bir Rus deniz nakliye gemisiyle Rusya'ya naklederken" yakalandığını bildirdi.

RUS ÜNİFORMALARI

Açıklamada, "Bu askerlere Rus askeri üniformaları ve Rus yapımı silahlar verildi. Ayrıca Kuzey Korelilere benzeyen Sibirya halkındanmış gibi görünmeleri için buraya ait sahte kimlik belgeleri de hazırlandı" denildi.

ACİL GÜVENLİK TOPLANTISI

Güney'in iddiasına göre; bu askerlerin uyum eğitimlerini tamamladıktan sonra cepheye konuşlandırılmaları bekleniyor. Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un ofisi yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin Rusya'ya askeri konuşlanmasının ve Ukrayna'daki savaşa katılımının etkisini kapsamlı bir şekilde incelemek amacıyla acil bir güvenlik toplantısı düzenlendiğini söyledi.

CİDDİ BİR TEHDİT

Toplantıya katılanların, Rusya ve Kuzey Kore orduları arasındaki yakınlığın Güney Kore ve uluslararası toplum için ciddi bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu kabul ettikleri kaydedildi. Durumu görmezden gelmemeye ve uluslararası toplumla birlikte tüm mevcut araçları kullanarak buna ortak yanıt vermeye karar verdikleri bildirildi.

Muhabir: Eray Erginbaş