Hayat Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhittin Pekuz, aşırı sıcakların etkisi altında olan günlerde güneş çarpmasından en çok yaşlılar, çocuklar, gebe kadınlar ve kronik hastalığı olan kişilerin etkilendiğini belirtti.
Aşırı terleme ve nemin vücuttan sıvı ve tuz kaybına neden olduğuna dikkat çeken Dr. Pekuz, bu durumun kişilerde halsizlik, yorgunluk, bitkinlik, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, ellerde ve kollarda uyuşma, kas ağrısı, şuur bozukluğu ve huzursuzluk gibi belirtilere yol açabileceğini ifade etti. Sıcak hava ve güneşten korunmak için özellikle saat 11.00 ile 16.00 arasında dışarı çıkılmaması gerektiğini, şapka, gözlük ve şemsiye gibi koruyucu aletlerin kullanılmasının önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, terlemeyi önleyecek açık renkte ve pamuklu kıyafetlerin tercih edilmesi, koyu renkte kalın kıyafetlerden ve sentetik kumaşlardan kaçınılması gerektiğini söyledi.
Dr. Pekuz aynı zamanda, aşırı sıcaklarda kronik hastalara dikkatli olmaları gerektiği uyarısında bulunarak, güneş çarpması ve sıcak çarpmasının yaşlılar, çocuklar, gebeler ve kronik hastalıkları olan kişiler üzerinde ciddi yan etkilere neden olabileceğini vurguladı. Özellikle kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, böbrek yetmezliği, diyaliz hastaları, kronik akciğer ve solunum hastalığı olan kişilerin kendilerine dikkat etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi. Güneş çarpması ve sıcak çarpmasını ciddiye almaları gerektiğini vurgulayan Dr. Pekuz, alınması gereken önlemlerle daha güvenli bir ortam oluşturabileceklerini ifade etti.