İnme geçirenlerin tedavisi için Sabancı Üniversitesinden Prof. Dr. Volkan Patoğlu ve ekibinin TÜBİTAK desteğiyle geliştirdiği, Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesinin hem geliştirme sürecinde desteklediği hem de klinik çalışmalarını yürüttüğü “robotik kol” hastalara eğlenceli oyunlar oynatırken tedavi olma olanağını sunuyor.
Koluna takılan robot aracılığıyla sepetteki mısırları dökmeden kargalara taşıma gibi oyunları oynayan hastalar, böylelikle günlük yaşamda ihtiyaç duydukları hareketleri daha kolay yapabilmeye başlıyor. Cihaz her hastanın tedavideki performansını hafızasına kaydederek, bir sonraki seansta daha iyisini gerçekleştirebilmesi için teşvik ediyor. Robotik kol ve diğer çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulunan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özlem Ülger, klinik çalışmalarla toplum sağlığını korumayı, sağlığı geliştirmeyi amaçladıklarını vurguladı.
Ülger şöyle konuştu:
TÜRKİYE’DE ŞU ANDA TEK
“Bunlardan biri de yerli üretimle geliştirilmiş ve Türkiye’de teknolojisi itibarıyla şu anda tek olan kol robotu. Kol robotunun hasta grupları üzerindeki klinik araştırmasını fakülte olarak gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık 20 farklı klinik çalışma ve uygulama alanımız var. Nörolojik rehabilitasyon, ortopedik rehabilitasyon, sporcu sağlığı bunlardan bazıları. Bu çalışmalarda en büyük destekçimiz hastalarımız, hem onların tedavisine katkı sağlıyoruz hem de hastalarımızdan elde ettiğimiz sonuçlarla klinik araştırmaları gerçekleştiriyoruz.
Özellikle çok uzun yıllar tedavi görmüş, farklı tedaviler denenmiş ama bir noktada tıkanıp kalmış nörolojik gruptaki hastaları bir başka aşamaya geçirebilmek için farklı tedavi yöntemlerinin denenmesi gerekiyor. İşte o yöntem belki de yürütülen klinik araştırma kapsamında hastamızla buluşuyor.”