Çoğu kişi, aşırı kilo kaybı veya hamilelik sonrasında oluşan deri sarkmalarıyla başa çıkarken, bu tür durumlarda karın germe operasyonlarına yönelik merak artmaktadır. Medicana Sağlık Grubu Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü uzmanlarından Prof. Dr. Necmettin Kutlu, karın germe operasyonları hakkında bilgi verdi.



Karın germenin genellikle aşırı kilo kaybı sonrasındaki deri sarkmaları veya hamilelik nedeniyle oluşan sarkmalara karşı uygulanan estetik operasyonlar olduğunu belirten Prof. Dr. Kutlu, operasyonun, hastanın orta ve alt karın bölgesinden fazla deri dokusu ve yağ dokularının alınarak karın duvarındaki kasların sıkı ve gergin yapısını sağlamayı amaçladığını ifade etti. Sarkma sorunlarının çoklu gebelik yöntemlerinde görülebileceği gibi bazı durumlarda normal kilolu bireylerde de genetik nedenlerle ortaya çıkabildiğini söyledi.



Operasyondan sonra sigara içmenin kesinlikle bırakılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kutlu, sigaranın damar daraltıcı etkisi nedeniyle iyileşme sürecini olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Operasyondan sonra gebe kalmayı düşünen kadınlar için gebelikten sonra karın germe estetiği yapılmasının önerildiğini söyledi.

Karın germenin kilo verme ameliyatı olmadığının bilinmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kutlu, bu cerrahinin tamamen deri sarkmalarına karşı uygulandığını dile getirdi. Operasyona uygun hastaların egzersiz ve spor aktivitelerine rağmen karın bölgesindeki yağlardan kurtulamamış kişiler olduğunu belirten Prof. Dr. Kutlu, ayrıca operasyondan sonra en az 12-14 ay gebe kalınmaması, kan sulandırıcı özelliği olan ilaçları kullanmayan ve en az 10-12 hafta sigarayı bırakabilen kişilerin bu operasyona uygun olduğunu ifade etti.


Karın germe operasyonlarının riskleri arasında nadir de olsa görülebilecek kanama, enfeksiyon ve kan toplaması gibi sorunları içerdiğini söyleyen Prof. Dr. Kutlu, hastaların operasyon sonrası doktorun önerdiği ilaçlara ve fiziksel hareketlere titizlikle uymalarının önemli olduğunu belirtti. Operasyon sonrasında hastaların 2-3 gün süreyle hastanede kalabileceğini, 18-20 gün içinde normal yaşama dönebileceğini ve 45-60 gün sonra spor yapabilecek duruma gelebileceğini ifade etti. Ayrıca, hekimin belirlediği kontrollerin düzenli olarak yapılmasının önemine vurgu yaptı.

Kaynak: İHA