Sütçünüzden alınan inek sütü ile evde pratik bir şekilde yoğurt mayalamak mümkündür. Ancak zaman zaman, mayalanan yoğurdun istenilen kıvamda olmaması sorunu ortaya çıkabilir. Yoğurdunuzun sulu olmasını engellemek için aşağıda paylaştığımız özel bir yöntemi uygulamanızı öneriyoruz. İşte, damak tadınıza doyamayacağınız kadar lezzetli ve kıvamında yoğurt yapma yöntemi sizlerle...

EVDE YOĞURT NASIL YAPILIR?

Yoğurt yapımında kullanacağınız süt kalitesi önemlidir. İyi bir yoğurt elde etmek için taze, doğal ve katkısız süt tercih edin. UHT işlem görmüş süt de kullanabilirsiniz, ancak pastörize edilmemiş sütün daha iyi sonuçlar verdiği söylenir. Sütü ılık bir hale getirmek için kullanabilirsiniz. Sütü kaynatın ve ardından oda sıcaklığına gelene kadar bekleyin. Yoğurt bakterileri bu sıcaklıklarda daha iyi çoğalır. İyi bir yoğurt yapmak için kaliteli bir yoğurt kültürü kullanın. Marketlerden temin edebileceğiniz özel yoğurt kültürleri veya bir önceki yoğurdunuzun bir kaşığı yoğurt kültürü olarak kullanılabilir. 

Ayakkabı kokusunu bertaraf etmek için yalnızca bir bardak yetiyor  Ayakkabı kokusunu bertaraf etmek için yalnızca bir bardak yetiyor 

yogurt (3)

Süt ve yoğurt karışımınızın mayalanması için uygun bir ortam sağlayın. Yoğurt mayalamak için sıcak bir ortam gerekir. Yoğurt makinesi kullanabilirsiniz, ancak yoksa sıcak bir ortamda, örneğin fırında ılık bir ortamda mayalama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Yoğurdu mayalamak için belli bir süre beklemelisiniz. Genellikle 6 ila 12 saat arasında bir süre idealdir. Daha uzun süre mayalanmış yoğurt, daha yoğun ve ekşi bir tat elde etmenizi sağlar. Süt ve yoğurt karışımını mayalama sürecinde karıştırmaktan kaçının. Bu, yoğurdun kıvamını etkileyebilir. Yoğurdu mayaladıktan sonra buzdolabında soğutun. Soğuk ortamda bekleyen yoğurt daha iyi bir kıvam alır. Ev yapımı yoğurdu yaparken kullandığınız yoğurdun bir kısmını bir sonraki yoğurt yapımında kullanmak için saklayın. Bu, sürekli olarak kendi yoğurdunuzu üretebileceğiniz anlamına gelir.

Aydinlik.com.tr'de paylaşılan bir içeriğe göre, Yoğurdunuzun taş gibi olması için mayalama esnasında probiyotik yoğurt tercih edebilirsiniz. Ayrıca mayalama esnasında mayalayacağınız kaba bir adet küp şeker atarsanız daha hızlı bir şekilde yoğurt elde edebilirsiniz.

yogurt (2)

YOĞURDUN BİLİNEN 3 FAYDASI

Medicalpark.com.tr'de yoğurdun 3 faydasından söz edildi:

1. Yoğurt, sütün fermantasyonu sonucu üretildiği için laktoz miktarı süte göre daha düşüktür. Toplumda laktoz intoleransı (sütü sindirememe) olan kişiler sütün içerisindeki laktozu sindiremezler. Ancak laktik asit fermantasyonu işleminden sonra yoğurdun laktozu büyük oranda düşer. Yoğurt, laktoz intoleransı olan insanlar için daha kolay sindirilebilir bir alternatif olabilir.

2. Yoğurt, protein içeriği yüksek gıdalardan biridir. Bu açıdan vücudun kasları için destekleyici özelliği vardır. Bu özelliğinden dolayı protein ihtiyacı çok olan bebekler, çocuklar, yetersiz beslenen kişiler, protein kaybına sebep olan hastalık durumlarında yoğurt sağlık profesyonelleri tarafından önerilen bir besindir. Ayrıca yine protein içeriği yüksek olduğu için uzun süre tokluk hissi sağlar. Bu açıdan özellikle sağlıklı kilo yönetiminde sıklıkla tercih edilir.

3. Yoğurt, en çok kalsiyum içeriğinden zengin olması ile bilinen bir besindir. Yeterli ölçüde vücuda alınan kalsiyum kemiklerin güçlenmesini sağlar. Bu açıdan özellikle osteoporoz gibi hastalıklara karşı koruyucu olabilir. Diş sağlığı için de vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyuma günlük beslenmede mutlaka yer verilmelidir. Diğer yandan kalsiyum kas sağlığı ve kasların hareketinde önemli bir yere sahiptir. Bu açıdan günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak için yoğurt sağlıklı bir yiyecek olarak tercih edilebilir.

Kaynak: Mehmet Buğrahan İncecik