Turşu yapımı çoğunlukla fermente edilmiş sebzelerin salamura içinde bekletilmesiyle oluşur. Turşu kurarken genellikle sirke kullanılır, çünkü sirke turşulara ekşi bir tat katar ve ayrıca zamanda koruyucu bir etkisi bulunur. Elma sirkesi de bu amaçla kullanılabilir. Elma sirkesi, turşulara özel bir lezzet katar ve doğal bir fermente edici olarak işlev görebilir. Ancak, turşu yaparken sirkenin miktarını dikkatlice ayarlamak önemlidir, çünkü fazla miktarda sirke turşularınızın tadında olumsuz yönde tesir edebilir.

turşu (2)

LEZZETİNİ ARTIRIYOR, DOĞAL KORUYUCULUK SAĞLIYOR

Haberler.com'da paylaşılan içeriğe göre, turşunun içerisine eklenen 1 kaşık elma sirkesi turşunun hem lezzetini katlıyor hem de doğal koruyucu oluyor. 

Lezzet Katkısı: Elma sirkesi, turşulara tatlı ve hafif ekşi bir lezzet katar, böylece turşular daha lezzetli hale gelir.

Elmaları buzlukta saklarken unutmayın - Bu sayede her an tüketebilirsiniz Elmaları buzlukta saklarken unutmayın - Bu sayede her an tüketebilirsiniz

Doğal Koruyucu: Elma sirkesi, turşuları korumak için doğal bir asit kaynağıdır. Bu, turşuların bozulmasını önler ve uzun süre dayanmalarını sağlar.

ELMA SİRKESİYLE KORNİŞON TURŞUSU NASIL YAPILIR?

O zaman elma sirkesiyle kurulacak kornişon turşusunun tarifini sizler için verelim.

Yemek.com'da yer alan tarife göre, Turşu yapımı için ilk olarak, küçük boy kornişon salatalıkları alın ve salatalıkları güzelce yıkayın. Orta boy cam kavanoz içerisine salatalıkları dik olacak şekilde yerleştirin. Ara kısımlarına sarımsak koyun.

Ardından üzerlerine hafifçe çıkacak kadar kaynatılıp soğutulmuş su ekleyin. Daha sonra salatalık turşusunun üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ve elma sirkesini koyun. Son olarak 1 çay kaşığı toz şeker ekleyin. Kavanozun kapağını sıkı bir şekilde kapatın. Tuz ve şekerin tam erimesi için 2-3 kere kavanozu ters çevirin. Hazırladığınız salatalık turşusunu 1-1,5 hafta serin bir yerde bekletin. Bu süre sonunda salatalık turşusunu kontrol edin, istediğiniz kıvama gelmiş ise tüketebilirsiniz.

kornişon turşu

Açıldıktan sonra da buzdolabında saklayın. Turşunun rengi önce bulanık olacak, sonra bulanıklık dibe çöküp, suyu berraklaşacaktır. Afiyet olsun.

SAÇTAKİ KEPEĞİ AZALTIYOR

Memorial.com.tr'de aktarılan bilgilere göre, Elma sirkesi saçı durulamak için kullanıldığında saçların kötü kokmasını önler ve kepeğe neden olan bazı mikropları öldürebilir. Elma sirkesi; saçın pürüzsüz ve parlak görünmesine de yardımcı olur.

 Elma sirkesi aynı zamanda kafa derisinin Ph’ını yeniden dengelemeye yardımcı olur. Nitekim saç derisindeki kaşıntıyı hafifletmek için elma sirkesi deneyebilirsiniz. Öte yandan kafa derisi kaşıntısının kepekten atopik dermatit ve sedef hastalığı gibi tıbbi durumlara kadar nedenleri olabilir. Uzun süredir devam eden saçtaki kaşıntı için mutlaka doktorunuza başvurmasınız gerekmektedir. 

ELMA SİRKESİNİN KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

elma sirkesi

Mutfakta:

Salatalarda, soslarda ve marinatlarında kullanılabilir. Mayonez veya hardal gibi ürünlerin içinde oluşan koyulaşmayı açmak için kullanılabilir. Et veya balık marinatlarında kullanılarak etin yumuşamasına yardımcı olabilir.

Temizlikte:

Elma sirkesi, ev temizliğinde birçok yüzeyi temizlemek için kullanılabilir. Cam yüzeyleri temizlemek ve parlatmak için kullanılabilir.

Güzellik Bakımında:

Saçları yumuşatmak, parlaklık kazandırmak ve kepeklenmeyi azaltmak için kullanılabilir. Cilt tonunu dengelemek, sivilceleri azaltmak ve cildi temizlemek için kullanılabilir.

Sağlıkta:

Bazı insanlar, yemeklerden önce bir miktar elma sirkesi içmenin kilo kontrolüne yardımcı olabileceğini düşünmektedir. Bazı araştırmalar, yemeklerden önce elma sirkesi tüketmenin kan şekerini dengelemede yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Evde Doğal Temizlik Ürünü Olarak:

Çamaşır yıkarken kullanılarak kumaşların yumuşak olmasına yardımcı olabilir. Doğal bir dezenfektan olarak kullanılabilir.

Kaynak: Mehmet Buğrahan İncecik