Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bozbaş, tüm dünyada ölüm nedenleri içinde kalp ve damar hastalıklarının ilk sırada yer aldığını söyledi. Damar sertliği başta olmak üzere kalp yetmezliği ve kapak yetmezliklerinin, kalp damar hastalıklarına bağlı ölüm nedenlerini oluşturduğunu anlatan Bozbaş, ölüm riskinin yaşın ilerlemesiyle birlikte arttığının altını çizdi. Bozbaş, kalbin sağ kapakçığının kanı geriye doğru kaçırmasının (triküspid yetmezliği) son yıllarda giderek artan bir sağlık sorunu haline geldiğini vurgulayarak, "Sağ kapakçık yetmezliği, ileriye akciğere doğru gitmesi gereken kanın geriye doğru kaçması şeklinde tanımlanmaktadır" dedi. Kalp kapaklarının, kanın geçişine izin veren esnek yapılar olduğunu aktaran Bozbaş, sözlerine şöyle devam etti:

"Kanın tek yönlü akışına imkan veren kalp kapakçıkları, kanın geçişi sırasında açılır ve bunun ardından tekrar kapanır. Bu kapanma tam olmadığında ise kan geriye doğru kaçar. Yani kapakta yetmezlik durumu ortaya çıkar. Hastalık ilerledikçe kalbin sağ tarafında büyüme olur, akciğer damarlarında tansiyon yükselir. Bu durum hastalarda nefes darlığına, bacaklarda şişme ve karın boşluğunda su toplanması gibi şikayetlere yol açar. Zamanla kalp iyice büyür, zayıflar ve ölüm riski artar." 

TÜRKİYE’DE 5 HASTADA BAŞARILI OLDU

Bozbaş, kalp kapağı yetmezliğinde ilaç tedavisinin iyileştirici olmadığını, sadece şikayetleri azalttığını belirterek, iyileştirici tedavi için mutlaka kapağa müdahale edilmesi gerektiğini bildirdi. Bunun da ameliyatla kapağın tamir edilmesi veya değiştirilmesi ya da anjiyo yöntemiyle kapağın tamiri veya yeni kapak yerleştirilmesi şeklinde yapılabildiğini belirten Bozbaş, "Önceden bu hasta grubunda ameliyat riski çok yüksek olduğu için adeta çaresiz kalınıyordu. Ancak günümüz modern tıbbının ulaştığı seviyede artık anjiyografik yöntemle tedavi imkanları mevcut. Anjiyografik yöntemle hastanın kasık damarından girilerek yeni biyolojik kapak takılabiliyor ya da kapak tamir edilebiliyor." diye konuştu. Bozbaş, anjiyografik yöntemle biyolojik kapak yerleştirme yönteminin dünyada yeni uygulanmaya başlandığını ve başarılı sonuçlar elde edildiğine vurgu yaparak, "Türkiye'de de bu yöntem, 5 hastaya başarılı bir şekilde uygulandı." dedi.

AA

Editör: Hande Durmaz