Birçok insan, kabus gördükten sonra kötü ruh halinden kolay kolay çıkamıyor. Ancak bazı tekniklerle bu durumu tersine çevirebilirsiniz. Stresi ve kaygıyı yatıştırmak için kendinize dokunun. Yüzünüze dokunmak veya kendi kendinize sarılmak gibi nazik, psiko-duyusal bir teknik işe yarayabiliyor.

SİNİR SİSTEMİNİ HAREKETE GEÇİRİR

Dört saniye nefes alın, yedi saniye nefesinizi tutun. 8. saniyede nefesinizi verin.  4-7-8 yöntemi gibi nefes egzersizleri, dinlenmeyi teşvik eden ve kabusun tetiklediği stres tepkisine karşı koyan parasempatik sinir sistemini harekete geçirir.

SOĞUK SİZİ KENDİNİZE GETİRİR

Buz küpleri ve buz torbaları da kullanılabilir. Hatta soğuk duş alabilirsiniz. Bu topraklama egzersizi, zihninizi sıkıntılı deneyimden uzaklaştırıp, her şeyi normale çevirmenize yardımcı olur. Ancak bazı durumlarda profesyonel yardım almanız gerekebilir. Bu sayede kabusların altında yatan nedenler ve tedavi süreci planlanabilir.

UYUMAK BİLE İSTEMEZSENİZ

Kabuslar bitmezse, uyumaktan bile korkar hale geldiyseniz, işlevselliğiniz ve ruh haliniz bozuluyorsa, kabusa karşı teknikleriniz işe yaramıyorsa bir psikologla konuşma zamanınız gelmiştir. Ara sıra görülen bir kabus genellikle endişe verici bir durum olmasa da, tekrarlayan veya sık görülen kabuslar kişinin uyku kalitesini ve dolayısıyla yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Stres, kaygı ve travma, kabuslara katkıda bulunabilen temel faktörler arasındadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ