Nohut Türkiye’de çok tüketilir ve çok sevilir. Öyle ki bazı bölgelerde nohudun dürümü dahi yapılıyor. En çok yemek olarak tüketilen nohut pişirim sırasında kabuk atması atarak dağılıyor. Fakat dağılmayı önlemek çok basittir. Bunun için bir malzemeyi eklemek yeterli oluyor.

NOHUT PİŞİRİRKEN KİMON EKLEMELİSİNİZ

Nohut pişirdiğiniz sırada dağılıyor ya da kabuk atıyorsa tencereye kimyon eklemelisiniz. Kimyon hem yemeğe lezzet katacaktır hem de dağılması ve kabuk atmasını önleyecektir.

rafinera.com sitesinde yer alan nohut tarifinde kabuğun gaz yaptığına dikkat çekildi. Ayrıca nohutları beklettiğiniz soğuk suyun içine bir çay kaşığı karbonat da ekleyebilirsiniz. Karbonat nohutun dış kabuklarını suya göre daha fazla yumuşatarak daha kolay pişmesini sağlayacaktır. Kabukların olmaması olası nohut yemeye bağlı gaz rahatsızlıklarını da hafifletecektir. Bir gece boyunca soğuk suda bekleyen nohutlar sabaha pişmeye hazır hale gelir. Nohutun suda ayrılan kabukları da alınarak atılır.

PÜF NOKTASIYLA NOHUT YEMEĞİ TARİFİ

nefisyemektarifleri.com sitesinde yer alan nohut yemeği tarifinde gereken malzemeler sıralandı:

·         1,5 su bardağı nohut (bir gece önceden ıslatılmış)

·         1 adet büyük boy kuru soğan

·         1 adet büyük boy çarliston biber

·         1 yemek kaşığı biber salçası

·         1 yemek kaşığı domates salçası

·         1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

·         1 tatlı kaşığı karabiber

·         1 tatlı kaşığı tuz

·         1 adet yeşil sivri biber

·         1 kahve fincanı zeytinyağı

·         1 çorba kaşığı tereyağı

·         1 çay kaşığı kimyon

Nohutun yapılışı:

Öncelikle nohutu yıkayıp bir gece önceden ılık suda bekletelim. Bekleyip şişen nohutu tekrar sudan geçirip süzgece alalım.

Düdüklü tencere veya döküm tencerenin içine tereyağını, zeytinyağını, küçük küp doğranmış kuru soğanı ve biberleri alalım.

Soğan ve biber kavrulup şeffaf hal alınca içine salçayı koyalım ve bir süre sonra süzülmüş nohutu ilave edip kavurmaya devam edelim.

Tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı toz biberin ilavesinden sonra üzerini 3 parmak geçecek kadar kaynamış su koyalım.

Düdüklünün ağzını kapatalım ve 45 dakika kısık ateşte pişirelim.

Kaynak: rafinera.com * nefisyemektarifleri.com

Derleme: gazeteyaziyor.com.tr

Editör: Kadriye Büşra Özertan