Balkabağı tatlısı Türkiye’nin en sevilen tatlıları arasında yer alır. Özellikle Afyonkarahisar’da güveçte odun ateşinde pişirilen bu güzel tatlıyı yiyenler bir daha vazgeçemiyor. Evinizde hazırlarken sert kalıyor ve dağılıyor mu? o zaman bu tarif size göre:

BAL KABĞAININ DAĞILMASINI ÖNLEYEN TÜYO

Hakimiyet.com’un haberine göre Balkabağı tatlısı, balkabağı (veya kabak) kullanılarak hazırlanan bir tatlıdır. Genellikle Türk mutfağında ve benzeri mutfaklarda yaygın olarak tüketilen bir tatlıdır. Balkabağı, tatlı bir tadı olan ve tatlı tariflerinde sıkça kullanılan bir sebzedir. Hasadı yapılmış yeni taze balkabağı ürünüyle pişirilen kabak tatlısı daha lezzetli oluyor. Çünkü genç ve taze balkabağı suyunu içerisinde hapsediyor ve pörsümüyor.

Balkabağı temizleyin, kabuklarını soyun ve dilimleyin veya rendeleyin. Bir tencerede balkabağı dilimlerini veya rendesini, şeker, su ve biraz tarçınla karıştırın. Karışımı kaynamaya başlayana kadar pişirin, ardından ısıyı düşürün ve balkabağı yumuşayana kadar pişirin. İsteğe bağlı olarak irmik ekleyebilirsiniz. Tatlı kıvamına geldiğinde, ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Servis yapmadan önce üzerine Antep fıstığı veya ceviz serperek süsleyebilirsiniz. Balkabağı tatlısı tatlı bir sebze olan balkabağının doğal tatlılığıyla birleştiği, tarçın ve şekerle tatlandırıldığı bir tatlıdır. Tatlıyı soğuk veya sıcak servis yapabilirsiniz. Balkabağı tatlısı, özellikle sonbahar ve kış aylarında popülerdir ve genellikle özel günlerde veya bayramlarda servis edilir.

BALKABAĞI TARİFİ NASIL YAPILIR?

-1 kg kadar bal kabağı
-3 su bardağı şeker (üzerini örtecek kadar)
-1 kabuk tarçın (1. 5 kullandım)

Kabağı kabuklu aldıysanız önce kavun dilimler gibi 4e 5e bölüp kolayca kabuğunu soyuyoruz. Bıçakla keserek sıyırarak temizliyoruz(özellikle yıkamadan temizledim siz dilerseniz yıkayıp kurutun). Kabakları ister bıçakla ister sebze soyacakları ile ince ince soyar gibi dilimliyoruz. Ben yatay sebze soyacağı ile çok rahat yaptım Resimlerden detaylı görebilirsiniz.

Çelik tencerede üstü şeker örtülü olarak Kabuk tarçın ekleyip bir gece kapağı kapatıp bekletiyoruz. Ben 12 saat beklettim. Şeker ile bekleyince suyunu salacak ve kendi suyu ile pişirecegiz.Ertesi gün orta derece ocakta kaynatıyoruz.

Kabağı buhar yapmasın içine su damlamasın diye kapağı 1cm kadar açık kalacak şekilde kapatıyoruz. Kaynayınca ocağı kısıp yaklaşık 2 saat pişiriyoruz. Rengi şeffaf olacak şekilde, suyunun kıvamı ise reçele benzer ama daha az yoğun olacak şekilde kontrol ederek pişiriyoruz.

*Pişirme Süresi değişiklik gösterir o yüzden kıvamına göre takip edin. Soğuduktan sonra iri dövülmüş ceviz ile servis ediyoruz.*1 dilimini de küçük küçük doğrayıp reçel yaptım nefis oldu onuda ayrıca paylaşırım ;)

Önemli not: Kabak tatlısı yapacağınız zaman mutlaka daha turuncu kabaklar seçmelisiniz. Yeşil renge yakın kabaklardan uzak durun. Bu tür kabaklar lezzet ve dok itibariyle tatlı yapımına uygun değildir. 

BAL KABAĞI TATLISI YEMEK KİLO ALDIRIR MI?

Bal kabağı tatlısının kilo aldırıp aldırmayacağı, tatlının hazırlanış şekline ve tüketim miktarına bağlıdır.

OnlyFans kullanıcısı Merve Taşkın ülkeyi terk etti OnlyFans kullanıcısı Merve Taşkın ülkeyi terk etti

Bal kabağı, 100 gramında sadece 26 kalori olan bir meyvedir. Bu nedenle, bal kabağı tatlısı, diğer tatlılara göre daha az kalori içerir. Ancak, bal kabağı tatlısının hazırlanışında kullanılan şeker, nişasta ve yağ miktarı, tatlının kalori içeriğini artırabilir.

Ayrıca, bal kabağı tatlısı, genellikle büyük porsiyonlarda tüketilir. Bu da, tatlının kalori alımını artırabilir.

Bu nedenle, bal kabağı tatlısı yemek kilo aldırmaz, ancak aşırı tüketildiğinde kilo almaya neden olabilir.

Bal kabağı tatlısı yerken kilo almamak için şu noktalara dikkat edebilirsiniz:

·         Tatlıyı hazırlarken az şeker kullanın.

·         Tatlıyı hazırlarken az nişasta kullanın.

·         Tatlıyı hazırlarken az yağ kullanın.

·         Tatlıyı küçük porsiyonlarda tüketin.

Ayrıca, bal kabağı tatlısını, sağlıklı bir beslenme düzeni ve düzenli egzersiz ile birlikte tüketmek, kilo alma riskini azaltacaktır

Kaynak: hakimiyet.com