Bilgisayarda ya da telefonda… Bir şeyi yanlışlıkla silmiş olsanız bile, bu onun sonsuza kadar silineceği anlamına gelmez. Silinen çalışmalarınızı geri yüklemek için kullanabileceğiniz bazı ipuçları var, böylece biraz daha rahat nefes alabilirsiniz ve sıfırdan başlamak zorunda kalmazsınız.

1.      Kapattığınız bir sekmeyi geri yükleyin

Pek çok tarayıcı sekmesi, okumayı bitirmeyi düşündüğünüz makaleler veya yanıtı hak eden e-postalar gibi iyi niyetli öğelerle doludur. Bu nedenle, açık tutmayı planladığınız bir sekmeyi yanlışlıkla kapattığınızda bunları kaybetmenin hayal kırıklığına uğraması anlaşılabilir bir durumdur. Ancak bunu geri almanın bir yolu var ve bu her tarayıcıda işe yarayabilir.

Açık tutmak istediğiniz bir sekmeyi yanlışlıkla kapatırsanız, Mac kullanıyorsanız Command + Shift + T veya Windows kullanıcısıysanız Ctrl + Shift + T tuşlarına tıklayın. Bu, kapattığınız en son sekmeyi otomatik olarak geri yükler, böylece onu yedeklemek için gerekli adımları tekrarlamak zorunda kalmazsınız.

2.      Bilgisayarınızda bir işlemi geri alın

Bilgisayarınız için kullanabileceğiniz bir diğer basit yöntem de “Geri Al” işlevidir. Windows kullanıcısıysanız, bu klavye kısayolu Ctrl + Z olacaktır ve Mac kullanıcısıysanız kısayol Command + Z olacaktır. Bu kısayolları gerçekleştirmek, indirilenler klasörünüzden bir şeyin yanlışlıkla silinmesinden, bir dosyanın silinmesine kadar her şeyi geri alır.

3.      Bir dosya kurtarma aracı kullanın

Sonsuza dek kaybolduğunu düşündüğünüz eski dosyaları kurtarmanıza yardımcı olabilecek tonlarca ücretsiz veri kurtarma programı bulunmaktadır. Birçoğu belgeleri, videoları, görüntüleri, müzik ve ses dosyalarını ve daha fazlasını kurtarmanıza olanak tanır.

 

4.      Dosyalarınızın eski sürümlerini geri yükleyin

Google Dokümanlar, Dropbox veya Microsoft gibi bir hizmet kullanıyorsanız, genellikle bir zamanlar sahip olduğunuz dosyaların eski sürümlerini geri yüklemek için uygulayabileceğiniz adımlara sahip olacaklar, böylece çalışmanızı kaybetme konusunda asla endişelenmenize gerek kalmayacak.

5.      Çöp kutunuzu kullanın

Her bilgisayarda bir çöp kutusu bulunmaktadır. Bu, daha önce sildiğiniz dosyalarla dolu bir çöp kutusudur ve bu dosyalar genellikle yaklaşık 30 gün boyunca çöp kutusunda kalır. Yanlışlıkla bir şeyi silerseniz, bu dosyaları doğrudan çöp kutusundan geri yükleyebilirsiniz.

6.      Silinen bir kısa mesajı kurtarın

Artık bazı bilgisayar hilelerini ele aldığımıza göre, bazı telefon hilelerini de ele alalım. Bazen kısa mesajları yanlışlıkla sileriz. Ancak bu kısa mesajlar sonsuza kadar kaybolmaz. Bir iPhone veya Android işletimli herhangi bir telefonda eski metin mesajlarını nasıl geri yükleyeceğinizi şöyle tarif edelim…

iPhone'da:

·         Mesajlar uygulamanızı açın

·         Son Silinenler'e ilerleyin ve ona dokunun

·         Kurtarmak istediğiniz mesajı seçin ve sağ alttaki Kurtar'a tıklayın

·         Onaylamak için Mesajı Kurtar'a tıklayın

Android'de:

(Ayarlar, Android telefonunuzun üreticisine bağlı olarak değişiklik gösterebilir)

·         Mesajlar uygulamanızı açın

·         Sağ üst köşedeki 3 dikey noktaya dokunun

·         Geri Dönüşüm Kutusu'nu veya Çöp Kutusu'nu seçin (modelinize bağlı olarak)

·         Kurtarmak istediğiniz mesaja uzun dokunun

·         Geri Yükle'yi seçin

7.      Yanlışlıkla sildiğiniz sesli mesajı geri getirin

iPhone'ların ve Android'lerin, yanlışlıkla sildiğiniz sesli mesajları geri getirmenin yolları da vardır. İşte bunun için izleyeceğiniz yol...

iPhone'da:

·         Telefon uygulamanızı açın

·         Alt kısımdaki Sesli Posta sekmesine tıklayın

·         En alta doğru kaydırın ve Silinen Mesajlar'a dokunun

·         Kurtarmak istediğiniz sesli mesaja tıklayın ve ardından çöp kutusuyla birlikte kırmızı simgeye dokunun

·         Silinen sesli mesajınız sesli mesaj gelen kutunuza geri taşınacak

Android'de:

·         Telefon uygulamanızı açın

·         Sağ üst köşedeki 3 dikey noktaya tıklayın

·         Ayarlar'a dokunun

·         Sesli Mesaj'ı tıklayın

·         Silinen Mesajlar'a dokunun

8.      Cihazınızın teknik destek hizmetlerine ulaşın

Her şey başarısız olursa, sahip olduğunuz cihaz ne olursa olsun destek hizmetlerine her zaman ulaşabilirsiniz. Kayıp dosyalarınızı nasıl geri alacağınıza dair birkaç sırrı bilen uzmanlar var.

Kurt'un önemli çıkarımları

Artık yanlışlıkla silinen iş ve verileri kurtarmaya yönelik çeşitli teknik ipuçlarını biliyorsunuz. Kapalı tarayıcı sekmelerini geri yüklemek ve bilgisayarlardaki Geri Al işlevini kullanmaktan, Google Dokümanlar, Dropbox dosyaları ve Microsoft dokümanlarının eski sürümlerine erişmenin yanı sıra silinmiş kısa mesajları ve sesli mesajları kurtarmaya kadar. Bu püf noktaları, istemeden yapılan silme işlemlerinin neden olduğu kaygıyı hafifletmek için harika çözümler sunuyor.

Kaynak: Serkan Bayar