İstanbul, dünyanın en güzel şehirlerinden biri; Türkiye’nin gözbebeği… Maalesef deprem tehdit ediyor bu kadim şehri… Herkesin bilinçaltının bir köşesinde yatan gerçek Marmara Depremi… 

Bu konuda bilim adamlarının birçok fikri var… Kimininki felaket senaryosu, kimininki umut treni, kimininki komplo teorisi… 

Ancak gerçek şu ki Türkiye bir deprem ülkesi… 

İstanbul da bir deprem şehri… Bu nedenle herkes almalı önlemini; bilmeli en düşük bir hatanın neler getireceğini… 

İstanbul’da kentsel dönüşüm beklenen hızda ilerlemiyor; önlemler henüz istenilen ölçüde alınamıyor… 
Vatandaşların zihinlerinde bir soru işareti var: Şehrin neresi güvenli… En tehlikeli bölgeler nereleri...
Bizler de bunları sizler için derledik; herkesin biraz daha kendisini nelerin beklediğini öğrenmesini istedik… 
Megakentin düşük riskli, orta düzey riskli ve çok riskli bölgelerini mercek altına yatırdık… 

İSTANBUL’DAKİ DEPREMDE GÜVENLİK RİSKİ DÜŞÜK BÖLGELER

Beyoğlu - Beşiktaş - Şişli: Zemini en iyi bölgeler arasında. Kağıthane - Gaziosmanpaşa: Yine zemin açısından İstanbul’un en iyileri arasında. Esenler’in önemli bölümü: Yapı stoku yenilenen en önemli bölge. Kemerburgaz – Göktürk - Sultanbeyli - Beykoz’un kıyıdan uzak yüksek bölgeleri: Zemin ve fay hattından uzaklık açısından güvenli bölge. Maltepe’nin kıyıdan uzak bir bölümü - Çekmeköy: Yeni konut stoku açısından öne çıkan bölge. Sultangazi - Başakşehir’in büyük bölümü: Konut stoku bakımından en ideal bölgeler arasında. Sarıyer’in sahilden uzak bulunan bir bölümü. Arnavutköy: Zemin yapısı açısından sağlam alan. Ayrıca fay hattına uzak bölge. Maslak: Zemin yapısı bakımından ideal bir bölge. Alibeyköy: Yine zemin ve konutların yenilenmesi sayesinde oluşan güvenli alanlar arasında.

İSTANBUL’DA DEPREM RİSKİ ORTA DÜZEY OLAN BÖLGELER

Beşiktaş: Fay hattına yakınlık açısından riskli bölge. Ortaköy Dereboyu - İstinye çukuru: Zemin açısından orta riskli bölge. Tarabya çukuru - Üsküdar çukuru: Zemin ve fay hattı açısından riskli alan. Üsküdar’ın Çamlıca eteklerindeki mahallelerinde gerçekleşen toplu kentsel dönüşüm sayesinde risk durumu güncellendiği söylenebilir. Beylerbeyi çukuru - Küçüksu çukuru - Paşabahçe-Beykoz çukuru: Fay hattına yakınlık. Topkapı - Bakırköy - Bahçelievler - Merter - Şirinevler (bir kısmı) Halkalı - Nakkaşdere - Esenkent - Ömerli - Büyükçekmece - Tepecik (Tepecik, Akören ve Pomak’ın güney kısmı), - Selimpaşa - Silivri - Çanta - Gümüşyaka - Kavaklı - Yakuplu - Esenyurt - Avcılar - Ambarlı - Firuzköy - Küçükçekmece: Fay hattına yakın ve zemin yapısı riskli bölge. Florya, Yeşilköy - Ataköy ve Zeytinburnu - Çayırbaşı çukuru - Karaköy, Tophane - Salıpazarı, Ortaköy (dolgu olan kesimleri), - Eyüp: Fay hattı ve esi yerleşim yerleri olan alan. Alibeyköy: Kentsel dönüşümle eski konut stoku yenilendiği için risk primi düşebilir. Sütlüce - Balat: Konut yapısı bakımından eski bölge. Ayrıca fay hattına yakın. Kasımpaşa ve Güngören’in sahil kesimi - Kadıköy (Kurbağalıdere) Moda (denize bakan kısmı) Küçükyalı - Kartal (Rahmanlar bölümü) Tuzla (dere kısmı) - Dilovası - Eminönü (Cankurtaran, Şehzadebaşı, Fatih, Çarşamba, Edirnekapı’nın güneyinde kalan kısım)


İSTANBUL’DA DEPREM RİSKİ EN YÜKSEK BÖLGELER

Zeytinburnu Ayamama Deresi - Küçükçekmece Gölü’nün doğusundaki Nakkaşdere alüvyonları - Azaplı yöresi (Altınşehir’in alçak kesimleri) Ispartakule (Alibey Yarımadası’nın batı kısımları) Kanarya (Firuzköy kıyıları) Esenkent - Avcılar (Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi’ne bakan kıyıları) Ambarlı ve Haramidere - Ataköy’ün bulunduğu kesimler - Florya (batısındaki heyelan alanları) Küçükçekmece kıyıları. 

Kaynak: CÜNEYT YAŞAR ALGAS