Hamas'ın askeri kanadı, İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" operasyonu başlatmış, Hamas militanları İsrail'e girerken, İsrail de "Demir Kılıçlar" adıyla geniş çaplı bir operasyon için düğmeye basmıştı. Tansiyonun yüksek olduğu bölgeden son dakika bilgileri de gelmeye devam ediyor.

İsrail-Filistin savaşında son bilanço! Hangi tarafta kayıp daha fazla? İsrail-Filistin savaşında son bilanço! Hangi tarafta kayıp daha fazla?

Hamas'ın operasyonu sonucu İsrail tarafında en az 700 kişi hayatını kaybederken; İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarında da 413 Filistinli yaşamını yitirdi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İsrail ordusunun "tüm kuvvetleriyle" Hamas'ı hedef alacağını söyledi. Gazze halkının bölgeden çıkmasını istedi.

Taraflar çatışmayı sürdürürken gelen son dakika bilgisine göre, İsrail ordusu Hamas lideri Muhammed Ebu Gali'yi tutukladı.

NEDEN AKSA TUFANI?

Geçen yıl İsrail’deki seçimlerde gelmiş geçmiş en sağcı, ırkçı hükümetin kurulmasıyla Filistin halkına yönelik saldırılar artmaya başladı.

Bu yıl temmuz ayında yayınlanan bir rapora göre, yılın başından beri Filistin’de işgal gücü 153 kişiyi öldürmüştü. Yine bu yıl, sadece Batı Şeria’da en az 38 çocuğun katledildiği 18 Eylül’de açıklandı.

Hamas'ın katlettiği kadın Alman çıktı! Hamas'ın katlettiği kadın Alman çıktı!

Yahudilerin Sukot Bayramı’nın beşinci gününe denk gelen 3 Ekim'de binlerce yerleşimci El Aksa’ya girmesi ve tahrik edici hareketlerde bulunması bardağı taşıran son hamle oldu. 

El Aksa, tek tanrılı üç büyük dinin kutsal saydığı Kudüs şehrinde ve Filistinliler açısından simgesel bir değeri var, nitekim buraya yönelik bazı saldırılarda Hristiyan Filistinliler namaz kılan Müslümanların arasında durmuştu. Ayrıca buranın İslam açısından kutsal olması sebebiyle, Yahudilerin buraya ayak basması Hahambaşılık makamı tarafından yasaklanmıştır. Dolayısıyla yerleşimcilerin burada dolaşması kabul edilemez. Operasyonun adının El Aksa olmasının sebebi bu.

Editör: Ayşe Tunalı