Batı kültüründe bireysel başarılarımız ve kazanımlarımız hakkında yüksek sesle konuşmaya teşvik ediliriz. İdeal benliğimizi sosyal medyada, iş görüşmelerinde ve ilk buluşmalarda sunarız. Peki tüm bu kendini tanıtma uzun vadeli ilişkilerimiz için iyi mi?

Pozitif Psikoloji Dergisi'nde yayınlanan son araştırmalar bunun böyle olmayabileceğini öne sürüyor.

Araştırmacılar, ilişkilerine ne kadar bağlı olduklarını, ilişkilerinden ne kadar memnun olduklarını ve partnerlerinin alçakgönüllülüğünü ölçen çeşitli çevrimiçi anketleri doldurmak üzere 349 katılımcıyı işe aldı. Katılımcıların yarısından fazlası partnerlerine karşı ne kadar bağışlayıcı olduklarını ve ilişkilerinde genel olarak ne kadar minnettar olduklarını da bildirdi.

pexels-vera-arsic-984949

ROMANTİZME AÇILAN KAPI "MİNNETTARLIK" DUYGUSUNDAN GEÇİYOR

Sonuçlar, partnerlerinin daha alçakgönüllü olduğunu düşünen kişilerin ilişkilerinden daha memnun olduklarını gösterdi. Neden? Bunun nedeni kısmen, daha mütevazı partnerlere sahip insanların o kişiyle ilişkilerine daha bağlı olmaları ve daha kararlı partnerlerin de daha memnun partnerler olmalarıydı.

pexels-polina-zimmerman-3958844

Araştırmacılar, mütevazi ortakların çatışmaları daha iyi müzakere edebileceklerini düşünüyor.

WhatsApp Image 2023-09-12 at 22.44.43

Yazarlar da paralel bir görüş ortaya koyuyor ve "Yakın ilişkilerdeki çatışmalar, bireyler kendi eksikliklerini alçakgönüllülükle kabul edebildiklerinde daha hızlı çözüm bulma eğiliminde olabilir, çünkü bu, suç sonrasında ilişkilerin onarılmasına, daha derin anlayışa ve gelişmiş duygusal bağa olanak tanır" diyor.

pexels-jill-wellington-39853

ALÇAKGÖNÜLLÜ OLMANIN 3 FAYDASI

Son yapılan çalışmalar ise alçakgönüllü olmanın faydaları üzerine odaklanmış.

Buna göre;

  •  Alçakgönüllü insanlar daha çekici bulunuyor
  • Daha iyi bir öz kontrole sahipler
  •  Stresin olumsuz etkilerinden daha az etkileniyorlar.
Kaynak: Ayşe Tunalı