Elbette, "kaygı"nın tamamen meşru olduğu birçok durum vardır. Örneğin eşiniz henüz eve gelmemiş olabilir veya istediğiniz işi henüz bulamamışsınızdır. Ancak biraz daha gergin biriyseniz, kaygılı hisler her zaman mantıkla uyuşmaz. Kalbiniz aniden hızlanır, avuçlarınız terler. Peki gerçekte ne oluyor? Hiçbir sebep olmadan kaygı duymak, sıklıkla görülür.

FARKINDA OLMADAN

Kendinizi "Neden sebepsiz yere kaygılıyım?" diye merak ederken bulduğunuzda, sadece hislerden değil, aynı zamanda bunlara neyin sebep olduğunu anlayamamanızdan da rahatsız olursunuz. Bazı olası nedenler arasında hormon dalgalanmaları, sosyal ve çevresel faktörler, beklenti (iyi bir şey olsa bile) ve farkında olmadığınız çözülmemiş bir sorun bulunabilir.

Ücretsiz Kırmızı Tişörtlü Kadın Dizüstü Bilgisayarına Bakıyor Stok Fotoğraflar

KADINLARDA DAHA FAZLA

Kadınların hormonlardaki dalgalanmalar nedeniyle rahatsız edici düşünceler yaşama olasılığı daha yüksektir. Çocukluk çağı travması, sınırlı sosyalleşme, stresli iş, okul ve ev hayatı durumları gibi sosyal/çevresel faktörler de birini kaygıya karşı savunmasız hale getirebilir. Gizemli kaygı nöbetleri kafa karıştırıcı olabilir. Çünkü bazen aslında olumlu bir şey veya gelecekte olumlu bir şeyin gerçekleşeceğine dair beklenti tarafından tetiklenirler.

BENZER ŞEKİLDE TEPKİLER

Örneğin, birisi seyahat etmeyi sevmesine rağmen yaklaşan bir seyahat konusunda kaygılı hissedebilir. Ancak, vücutları korkuya verdiği tepkiye benzer şekilde heyecana da tepki verebilir. Bu da kişinin semptomlarını olumlu beklenti yerine kaygıya bağlamasına neden olabilir. Başka bir yaygın neden, farkında olmayabileceğiniz çözülmemiş bir sorundur. Belki de partnerinizle bir anlaşmazlık yaşadınız... Ayrılmadan önce ikiniz de özür dilemiş olsanız da, tartışmadan kaynaklanan çözülmemiş duygular hala olabilir.

HAFİFE ALAMAZSINIZ

Son olarak, yaşam tarzının ve fizyolojik faktörlerin kaygı duyguları üzerindeki etkisini hafife alamazsınız. Örneğin; aşırı kafein tüketimi, uyku eksikliği, hormonal dalgalanmalar, uygun şekilde beslenmemek ve ilaçlarınızdaki değişiklikler, durumu tetikleyebilir.
 

Muhabir: Lila Okyanus