İstanbul’da düzenlenen 10. Türk Tıp Dünyası Kurultayı’nda konuşan T.C Sağlık Bakanı Prof Dr. Kemal Memişoğlu, hem doğal afetler hem de insan eliyle oluşan krizlere karşı güçlü sağlık sistemleri oluşturmanın gerekliliğine dikkat çekti. 


Kurultayın, bilim insanları, sağlık yöneticileri ve politika yapıcıları bir araya getirerek, uluslararası iş birliği ve dayanışmayı güçlendiren bir platform olduğunu ifade etti. 


Bakan Memişoğlu, “Sağlık sistemlerimizi dayanıklı kılmak, afetlerde ve savaş gibi krizlerde halkımıza en iyi hizmeti verebilmek için buradayız. Bu platform, küresel sağlık sorunlarına ortak çözümler geliştirme çabalarımızın merkezinde yer alıyor” dedi.


6 ŞUBAT DEPREMİ VE GAZZE MESAJI


Memişoğlu, 6 Şubat Kahramanmaraş depreminin sağlık sistemlerinin dirençli olmasının hayati önemini acı bir şekilde hatırlattığını belirterek, depremde hayatını kaybeden vatandaşlara rahmet diledi.

Ayrıca, Gazze’deki savaş ortamına da değinen Bakan, “Savaşın etkisi altında kalan bölgelerde insani yardım ve uluslararası iş birliği şarttır. Hastaneler, savaşta dahi en güvenilir sığınaklar olmalıdır” ifadelerini kullandı.


YERLİ VE MİLLİ SAĞLIK TEKNOLOJİLERİ: TÜSEB’İN ROLÜ


Pandemi döneminde 45 gün gibi kısa sürede yerli ventilatör cihazlarının üretilmesini bir başarı örneği olarak sunan Memişoğlu, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nın (TÜSEB) bu alandaki çalışmalarını övdü. 


TÜSEB’in yerli üretim, biyoteknolojik ürün geliştirme ve Ar-Ge faaliyetleriyle bağımsız bir sağlık sistemi inşa etmeye katkı sağladığını belirtti. 


Bakan, “Üreten Sağlık Modeli, yalnızca Türkiye’nin değil, dost ve kardeş ülkelerin de sağlık sistemlerini güçlendirmek için önemli bir adım. TÜSEB’in öncülüğünde geliştirilen teknoloji transfer ofisleriyle akademik bilginin sanayiye aktarılmasını ve yenilikçi fikirlerin somut ürünlere dönüşmesini hedefliyoruz” dedi.

Whatsapp Image 2024 11 15 At 13.42.29
SAĞLIKTA KÜRESEL DAYANIŞMA


Türk dünyasından ve dost ülkelerden gelen bilim insanlarıyla iş birliğini kalıcı hale getirme hedefini dile getiren  Memişoğlu, uluslararası ortak projelerin sağlık teknolojilerinde bağımsızlığı artıracağını belirtti. 
Bakan, “Türkiye, afetlere hazırlık kapasitesini artırarak ve sağlık sektörünün sürdürülebilirliğini güçlendirerek bölgesel ve küresel sağlık krizlerinde etkin bir rol üstlenmeye devam edecektir” diyerek sözlerini tamamladı.


Erdoğan’dan önemli mesaj

Kurultayın açılışında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği yazılı mesaj katılımcılara okundu. Erdoğan, mesajında 6 Şubat 2024’te meydana gelen yıkıcı deprem felaketine dikkat çekerek, afet dönemlerinde sağlık sisteminin kritik önemine vurgu yaptı. 

“6 Şubat’ta asrın felaketini yaşadık ve ne yazık ki 50 binden fazla vatandaşımızı kaybettik. Bu acı tecrübe, afetlerde güçlü bir sağlık sistemine sahip olmanın ne kadar hayati olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, iklim değişikliğiyle artan doğal afet risklerine de değindi. 
Erdoğan, kurultayın bu alanda atılacak adımlara rehberlik edeceğine olan inancını ifade ederek emeği geçenlere teşekkür etti. Etkinliğe, 20 farklı ülkeden bakanlar, bakan yardımcıları ve üst düzey bürokratlar katıldı. 

Aziz Sancar Ödülleri sahiplerini buldu

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Aziz Sancar Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri kapsamında, Bilim Ödülü’nü Doç. Dr. Canan Dağdeviren’e, Teşvik Ödülü’nü Doç. Dr. Fatih İnci’ye ve Özel Ödül’ü Prof. Dr. Sibel Ayşıl Özkan’a takdim etti.

Muhabir: SENAY GÜNCAVAR