Türkiye'de sıcak hava döneminden soğuk havalara geçişlerde, her seferinde hasta sayısında ve hastalıklarda artış gözlemleniyor. Ülkemizde şu anda yaşanan benzer bir durumda, artan viral enfeksiyonlar sağlık çalışanlarını ek mesailere zorlamış durumda. İstanbul'da yoğun bakımların alarm verici derecede dolu olduğu bildiriliyor. İstanbul Tabip Odası'nın açıklamasında, "Yoğun bakımlardaki doluluk alarm veriyor. Acil servislerin kırmızı alanlarında boş sedye kalmadığı, bazı hastaların yoğun bakım ünitesi için günlerdir sıra beklediği belirtiliyor" ifadelerine yer verildi.

Türk Tabipler Birliği'nin yaptığı açıklamada ise, "Son haftalarda özellikle hastane acillerinde olağandışı yoğunluklar yaşanmakta; bu yoğunluklar sağlık çalışanlarını tüketirken hastalara da daha az zaman ayrılmasına, zamanında ve yeterli sürede muayene edilememesine, enfekte olmayan hastalara da hastalık bulaşmasına neden olabilmektedir. Salgın sönümlenmediği sürece hem toplumun hem de sağlık çalışanlarının sağlığı tehlike altındadır." şeklinde uyarılarda bulunuldu.

EVDE DİNLENİN UYARISI

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Mehmet Kaan Poyraz, soğuk havanın etkisiyle grip ve diğer viral enfeksiyon hastalıklarının artış gösterdiği Elazığ'da, hastaların evde dinlenmelerinin iyileşme sürecini hızlandırabileceğini vurguladı. Dr. Poyraz, "Viral enfeksiyonların geçirilmesini hızlandıran en önemli etken evde dinlenmek. Hastalığın en bulaşıcı olduğu dönem dinlenerek geçirilirse daha hızlı bir iyileşme sağlanabilir. Bakterilere yönelik olan antibiyotikler viral enfeksiyonları gidermek için kullanılmaz ve hiçbir etkisi de yok" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Elazığ'da Fethi Sekin Şehir Hastanesinde acil servislerde yoğunluğun 4 katına çıktığını belirten Dr. Poyraz, kış aylarıyla birlikte hastane acillerindeki yoğunluğun arttığını ifade etti. Viral enfeksiyonların evde dinlenerek ve belirtilere yönelik ilaçlarla atlatılabileceğini söyleyen Dr. Poyraz, bu dönemde antibiyotik kullanımının viral enfeksiyonları tedavi etmede etkili olmadığını da vurguladı.

EVDE DAHA HIZLI İYİLEŞİLEBİLİR

"SERUMUN İYİ GELECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR"

Hastalarımız, viral enfeksiyonları evde dinlenerek atlatmanın mümkün olduğunu bilseler de, serum almanın daha iyi geleceğine inandıkları için acillere başvuruda bulunuyorlar. Bu durum, hastanelerdeki yoğunluğun artmasına neden oluyor. Genel olarak hastanelerdeki yoğunluk oldukça artmış durumda, yaklaşık olarak 3-4 kat bir artış gözlemleniyor. Hem erişkin hem de çocuk acillerine viral üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle çok sayıda başvuru yapılması, bu yoğunluğun oluşmasındaki temel sebeplerden biridir.

Acil Tıp Uzmanı Uzm. Dr. Poyraz, kış aylarında beklenen başvuru artışına ek olarak, hastane içindeki bulaşın da etkisiyle ciddi bir viral salgın yaşandığını ifade etti. Kamu hastanelerinin acil servislerinde, viral enfeksiyonlar nedeniyle gelen hastaların oluşturduğu yoğunluğa dikkat çeken Dr. Poyraz, hastaların genellikle ilk belirtiler ortaya çıktığında acil servislere başvurduğunu belirtti. Acil servise başvuran hastaların çoğunun, aslında acil servisin hastaları olmadığını söyleyen Dr. Poyraz, "Viral enfeksiyonların geçirilmesini hızlandıran en önemli etken evde dinlenmek. Hastalığın en bulaşıcı olduğu dönem dinlenerek geçirilirse daha hızlı bir iyileşme sağlanabilir. Bakterilere yönelik olan antibiyotikler viral enfeksiyonları gidermek için kullanılmaz ve hiçbir etkisi de yok. Acil servislerimize başvuran hastalarımızın çoğunda da antibiyotik yazılması beklentisi ve isteği var." şeklinde açıklamalarda bulundu.

ANTİBİYOTİK GEREKLİ DEĞİL

ANTİBİYOTİK GEREKLİ DEĞİL

Belirtmek isterim ki, hekiminiz muayene sonucunda gerekli gördüğünde antibiyotik tedavisi önerecektir. Ancak, eğer durum viral bir enfeksiyona işaret ediyorsa, antibiyotik reçete edilmeyecek ve gerekli de olmayacaktır. Unutulmamalıdır ki, gereksiz antibiyotik kullanımı antibiyotik direncinin gelişmesine yol açabilir. Bu da ilerleyen dönemlerde karşılaşabileceğiniz bir bakteriyel enfeksiyonda antibiyotiğin etkisiz hale gelmesine neden olabilir.

Enfeksiyonlar genellikle yüksek ateş, halsizlik, burun akıntısı veya tıkanıklığı, hapşırma gibi belirtilerle 5-7 gün sürebilir. Ancak risk grubunda olmayan bireylerin hastanelere başvurması genellikle gerekli değildir. Evde bulunan semptomatik tedaviye yönelik ilaçlar, istirahat ve bol sıvı alımı genellikle yeterli olacaktır. Ancak risk grubunda bulunan hastaların hastaneye başvurması kritiktir. Bu hastaların hastanelere gitmeleri durumunda, serum takılması talepleriyle hekimlere baskı yapıp tehdit eden kişiler de maalesef olmaktadır.

ANTİBİYOTİK GEREKLİ DEĞİL


Acil servislerde damar yolu açılması, yatak veya sedye işgal edilmesi gibi durumlar, risk grubundaki hastaların yanı sıra acil tedaviye ihtiyaç duyan diğer hastaların tedavisinde aksamalara neden olabilir. Serumun içine herhangi bir vitamin eklenmesinin belirtileri düzelttiği bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Bu yanlış inanç, ciddi bir kaynak israfına neden olmaktadır. Acil serviste yoğunluğu artırarak çapraz bulaşa zemin hazırlamaktadır.

Kaynak: haber merkezi