Azerbaycan, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin başkenti olan Hankendi'de antiterör operasyonu başlattı. Resmi olarak Azerbaycan'a bağlı olan ancak 2020'deki savaş sonrasında Rus Barış Gücü gözetiminde Ermenilere bırakılan şehir olan Hankendi'ye yapılan operasyon son dakika haberi olarak haber sitelerinde yer aldı. Peki Hankendi nerede, kime bağlı, nüfusu kaç? İşte bu soruların cevapları haberimizde.

HANKENDİ NEREDE?

Hankendi veya Stepanakert olarak bilinen şehir, Azerbaycan Cumhuriyeti'nde yer almaktadır. Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin başkenti olan Hankendi, Ermenistan sınırına yakın bir konumdadır. Karabağ Yaylası'nda deniz seviyesinden ortalama 813 metre yükseklikte bulunan Hankendi'nin yüzölçümü 25.66 km2'dir. Nüfusu ise 49.300 olarak ölçülmüştür.

HANKENDİ TARİHTEKİ ÖNEMİ! HANGİ ÜLKEYE BAĞLI?

Hankendi bölgesindeki ilk yerleşi 10. ve 11. yüzyıllara kadar dayanır. Ancak 1847 yılından beri Hankendi adıyla bilinir. 

Karabağ'ın merkezi olarak kabul edilen Şuşa'dan 10 km kuzeyde yer alan Hankendi, Birinci Dağlık Karabağ Savaşı'nda Ermenistan tarafından işgal edildi ve 6 Ocak 1992 tarihinde bağımsızlığını ilan eden de facto Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin başkenti oldu. Azerbaycan ve Ermenistan arasında devam eden çatışmaların 10 Kasım 2020 tarihinde Ermenistan'ın yenilgisiyle sonuçlanmasıyla birlikte ateşkes antlaşması imzalandı ve Hankendi şehri, Rus Barış Gücü gözetiminde Ermenilere bırakıldı. Fakat şehir hala resmi olarak Azerbaycan'a ait olarak kabul edilmekte.

AZERBAYCAN'DAN HANKENDİ OPERASYONU

Azerbaycan ordusu, Karabağ'da harekete geçti. Azerbayca Savunma Bakanlığının açıklamasına göre; Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla antiterör operasyonu başlatıldı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

''Siviller ve altyapı tesisleri hedef alınmıyor, yalnızca meşru askeri hedefler yok ediliyor. Karabağ'da uygulanan tedbirler hakkında Rus Barış Gücü Komutanlığına ve Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi Yönetimine bilgi verildi.''

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, "Rusya, Karabağ'daki gelişmeler konusunda Azerbaycan'la bağlantıda" dedi.

Ermenistan Savunma Bakanlığı Karabağ'da Ermeni ordusunun birliğinin bulunmadığını açıkladı.

TÜRKİYE DESTEK VERDİ

Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Hasanov, mevkidaşı Güler'e Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki terörle mücadele operasyonu hakkında bilgi verdi. Yaşar Güler, Türkiye'nin her zaman olduğu gibi bugün de Azerbaycan'ın yanında olduğunu ifade etti.
 

Editör: Orhan Duman