İnsan sağlığı için büyük faydası bulunan bal tarçınla buluştuğunda adeta iksire dönüşüyor. Kışın soğuk havalarda adeta bağışıklık sistemine çelikten duvar ören tarçın bal ikilisi, düzenli tüketildiğinde ise eklemleri güçlendirerek kemikleri taş gibi yapıyor. Sadece bununla kalmıyor bal tarçın vücuttaki toksin ve zehirleri de atarak vücudu arındırıyor.

YARALARI ONARIYOR, ZEHİRİ VÜCUTTAN ATIYOR

sabah.com.tr/roza'da yer alan bir içerikte bal ve tarçının kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olduğu ve iltihapı azalttığı belirlendi. Kronik inflamasyon ve kalp hastalığının gelişimine katkı sağlayan bal ile tarçın, cilt enfeksiyonlarını da engelliyor.

Diyabetle ilişkili ayak ülserlerinin antibiyotiğe dirençli bakterilerle enfekte olma riski yüksektir. Bir test tüpü çalışması, tarçın yağının antibiyotiğe dirençli bakterilere karşı korunmaya yardımcı olduğunu buldu.

Su böreğini su böreği yapan teknik - Çoğu kişi gözden kaçırıyor Su böreğini su böreği yapan teknik - Çoğu kişi gözden kaçırıyor

Ancak bu çalışmada, bakkalda bulabileceğiniz toz tarçından çok daha konsantre olan tarçın yağı kullanıldı. Toz tarçının aynı etkiye sahip olacağına dair bir kanıt yok.

BU İLLERİN BALI ÇOK ŞİFALI

Türkiye'de en iyi balın nerede yetiştiği konusu, arıların bitki örtüsüne, iklim koşullarına ve coğrafi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Türkiye genelinde birçok farklı iklim ve coğrafi bölge bulunmaktadır, bu nedenle farklı bölgelerde farklı türlerde bal üretilebilmektedir.

Ancak genel olarak, Karadeniz Bölgesi'nin özellikle Artvin, Rize, Trabzon gibi illerinde, Marmara Bölgesi'nin özellikle Yalova, Bursa gibi illerinde, ve Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde kaliteli bal üretimi yapılmaktadır. Örneğin, çiçek balı üretimi için yaygın olarak kullanılan alanlar arasında meyve bahçeleri, yüksek dağlık alanlar, çiçek tarlaları ve ormanlık alanlar bulunabilir.

BALLI - TARÇINLI - CEVİZLİ KEK YAPILIŞI

**Malzemeler:**

- 3 adet yumurta

- 1 su bardağı toz şeker

- 1 su bardağı süt

- 1 su bardağı sıvı yağ

- Yarım su bardağı bal

- 2,5 su bardağı un

- 1 paket kabartma tozu

- 1 paket vanilin şekeri

- 1 çay kaşığı tarçın

- Yarım su bardağı dövülmüş ceviz içi

**Yapılışı:**

1. Fırını 180 dereceye ısıtın. Kek kalıbını yağlayın veya yağlı kağıt serin.

2. Derin bir karıştırma kabında yumurtaları ve şekeri iyice çırpın.

3. Sıvı malzemeleri (süt, sıvı yağ, bal) ekleyip karıştırın.

4. Ayrı bir kapta un, kabartma tozu, tarçın ve vanilin şekeri karıştırın.

5. Kuru malzemeleri sıvı karışıma ekleyip iyice karıştırın.

6. Dövülmüş ceviz içini ekleyip homojen bir kıvam elde edene kadar karıştırın.

7. Hazırladığınız karışımı kek kalıbına dökün.

8. Önceden ısıtılmış fırında, kürdan temiz çıkana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.

9. Fırından çıkan keki soğumaya bırakın.

10. Soğuduktan sonra dilimleyip servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun!

Derleme: gazeteyaziyor.com.tr

Kaynak: sabah.com.tr