Öğrenciler tarafından büyük ilgi gören, “Gelişim Engel Tanımaz” isimli projenin farkındalık semineri organizasyonu, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü son sınıf öğrencileri Ahsen Erva Uçar, Buse Karasansar, Belma Aslan, Başak Çelikbaş tarafından gerçekleştirildi.

Seminerde, Türkiye Paralimpik Sporcusu ve Beden Eğitimi Öğretmeni Hüseyin Alkan, Besteci ve Müzik Öğretmeni Mehmet Merih Göksu ve Sosyal Hizmetler Görevlisi Çiğdem Yokmaç gibi başarılı konuşmacılar, görme engelli bireylerin yaşadığı zorlukları ve toplumda karşılaştıkları engelleri anlattılar.

Alkan, kendi deneyimlerinden yola çıkarak, eğitim hayatında karşılaştığı ayrımcılığı ve ön yargıları dile getirirken, Göksu sanat alanında görme engelli bireylerin başarılarına dikkat çekti. Seminerde ayrıca, görme engelli bireylerle nasıl iletişim kurulması gerektiği ve toplumda farkındalık yaratmanın önemi vurgulandı.

SİYAH GÖZ BANDIYLA EMPATI YAPTILAR

Proje kapsamında gerçekleştirilen anket çalışması ise gençlerin, görme engelli bireylerin yaşadığı sorunlar konusunda yeterli farkındalık sahibi olmadığını, ancak bu konuda bilinçlenmeye istekli olduklarını ortaya koydu. Seminer, tüm dinleyicilerin gözlerine siyah göz bandı takarak empati kurmaya yönelik farkındalık kazanmasını sağladı. İGÜ öğrencileri, projenin bir sonraki adımında da topluma sürdürülebilir bir gelecek sunabilmek için görme engelli bireylerin karşılaştığı diğer engellerin kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapmayı hedefliyorlar.

ENGELLİ BİREYLERE EŞİT FIRSATLAR

Avcılar Belediyesi yetkilileri, projenin görme engelli bireylere eğitimde eşit fırsatlar sunulması ve toplumda eşitsizliklerin azaltılması konularına ışık tuttuğunu belirtirken, İGÜ öğrencileri ve proje yürütücüsü Doç. Dr. Emel Tozlu Öztay, desteklerinden dolayı üniversite yönetimine teşekkür etti. Seminerin başarısında emeği geçen konuşmacılara ise plaketleri Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Kaya ve Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Görsev Sönmez takdim etti.
 

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR