Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, yaptığı açıklamada, Fransa'nın söz verdiği Mirage savaş uçaklarını 2025'in ilk çeyreğinde Ukrayna'ya teslim edeceğini söyledi. Lecornu, jetlerin şu anda hava saldırıları gerçekleştirmek üzere havadan yere muharebe kabiliyetleri ve Rus sinyal bozucularına karşı elektronik savunma teçhizatı da dahil olmak üzere yeni teçhizatlarla donatıldığını söyledi.

ORTAK GİRİŞİM

Ukraynalı pilot ve teknisyenlerin Fransa'daki eğitimlerinin devam edeceğini de sözlerine ekledi. Lecornu, Fransa ve diğer ülkelerin ortak girişim kapsamında Ukrayna'ya göndermeyi planladığı Mirage jetlerinin sayısını belirtmedi.

SÖZ VERMİŞTİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, haziran ayının başında, Şubat 2022'den bu yana Rusya'ya karşı savaşan Ukrayna'ya uçak gönderme sözü vermişti. Mirage 2000-5 savaş uçakları öncelikli olarak hava savunması için tasarlandı.

FÜZE KULLANABİLİYOR

Aynı zamanda Ukrayna'ya teslim edilen Fransız-İngiliz ortak yapımı Scalp/Storm Shadow seyir füzelerinin konuşlandırılmasında kullanılabiliyor. Fransa hava kuvvetleri, savaş uçaklarını 2030'a kadar emekliye ayırmayı ve bunları modern Rafale jetleriyle değiştirmeyi planlıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ