Güneyinde Hint Okyanusu, batısında Umman Denizi ve doğusunda Bengal Körfezi bulunan, deniz kıyısı uzunluğu 7 bin 517 kilometreye varan ülke sınırlarını batıda Pakistan, kuzeydoğuda Çin, Nepal ve Butan, doğusunda ise Bangladeş ve Myanmar ile paylaşıyor.
Dünyanın havası en kirli ülkeleri arasında bulunun Hindistan'ın sokak lezzetleri ise özgün nitelik taşıyor. Ülkede et olarak tavuk ve deniz ürünleri kullanılıyor. Hinduizm inancı nedeniyle inek eti tüketilmeyen, dindarlık seviyesine göre bazı grupların hayvansal gıdadan tamamıyla uzak durduğu ülkenin gastronomisini vejetaryen menüler ağırlıklı oluşturuyor.
Ülkedeki ırksal yapı ve dillerdeki farklılıklar giyim, yeme alışkanlıkları, sosyal gelenekler ve inançlar açısından çeşitlilik oluşturuyor. Eyaletten eyalete farklılık gösteren bazı geleneklerinin ve kültürel simgelerinin izlerini bölgesindeki diğer ülkelere de aktaran Hindistan, sinema sektörünün dünyadaki lokomotifleri arasında da yer alıyor.