TGC’nin eski Onur Kurulu Başkanlarından ödüllü gazeteci ve yazar Hıfzı Topuz 100 yaşında hayatını kaybetti. Cemiyet acı haberi şu sözlerle duyurdu:

“Türk Basını araştırmaları ve eserleriyle mesleğimize ışık tutan, tarihimizi aydınlatan, iletişim çalışmaları duayeni Gazeteciler Cemiyeti Meslek Onur Ödülü sahibi Hıfzı Topuz’u kaybetmenin derin acısını yaşıyoruz. Yakınlarına ve meslektaşlarımıza baş sağlığı diliyoruz.”

Sertel Demokrasi Ödülü, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü Ödülü, Nazım Hikmet Dostluk Ödülü ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Onur Ödülü gibi ödüllerin sahibi Hıfzı Topuz; 1952 yılında İstanbul Gazeteciler Sendikası’nın kurucuları arasında yer almıştı.

Avrupa’da en fazla işgücü açığı olan ülke hangisi? Hangi ülke hangi alanda işçi arıyor? Avrupa’da en fazla işgücü açığı olan ülke hangisi? Hangi ülke hangi alanda işçi arıyor?

GERİDE SAYISIZ HABER VE ESER BIRAKTI

1923 yılında İstanbul’da doğan Hıfzı Topuz lise eğitimini Galatasaray’da, üniversite eğitimini ise İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı.

1947 ve 1958 yılları arasında Akşam Gazetesi’nde muhabir, istihbarat şefi, yazı işleri müdür ve genel yayın müdür olarak görev aldı. Bu süreçte İstanbul Gazeteciler Sendikası Başkanı olarak çalıştı. Yüksek lisansını Strasbourg Üniversitesi’nde devletler hukuku ve gazetecilik alanlarında yapan Topuz; 1960’da aynı okulda gazetecilik doktorasını da aldı.

Gülşen, İstiklal Marşı'nı okudu, sosyal medya sallandı Gülşen, İstiklal Marşı'nı okudu, sosyal medya sallandı

Bir dönem Paris’teki UNESCO Genel Merkezi’nde İletişim Sektöründe Özgür Haber Dolaşımı Şefi olarak çalışan Topuz; Afrika ülkeleri, Hindistan, Filipinler gibi yerlerde gazetecilik hakkında eğitimler verdi.

Sayısız ödüle layık görülen Hıfzı Topuz; roman, inceleme ve araştırma ve anı türlerinde eserler verdi.

Lavrov'dan ABD'ye Kürt devleti ve kaçakçılık suçlaması! Lavrov'dan ABD'ye Kürt devleti ve kaçakçılık suçlaması!

Hıfzı Topuz’un başlıca eserleri arasında aşağıdaki eserler yer alıyor:

Romanları

Meyyale, Taif’te Ölüm, Paris’te Son Osmanlılar, Milli Mücadelede Çamlıca’nın Üç Gülü, Devrim Yılları, Tavcan, Abdülmecit; İmparatorluk Çökerken Sarayda 22 Yıl, Hava Kurşun Gibi Ağır Nazım Romanı, Elbet Sabah Olacaktır Tevfik Fikret Romanı, Çılgın ve Özgür Neyzen Tevfik Romanı, Nevbahar ve Paris Sürgünü.

İnceleme ve Araştırma Eserleri

Fransa’da Gazetecilerin Statüsü ve Asgari Ücret, Information Internationale dans la Presse Turque, Basın Sözlüğü, Kara Afrika, 100 Soruda Basın Tarihi, Uluslararası İletişim, İletişimde Karikatür ve Toplum, Lumumba, Kara Afrika’da İletişim, Basında Tekelleşmeler, Türkiye’de Seçim Kampanyaları, Kara Afrika Sanatı, Başlangıcından Bugüne Kadar Dünya Karikatürü, Dünyada ve Türkiye’de Kültür Politikaları, Türk Basın Tarihi ve Büyülü Afrika.

Anıları

Konuklar Geçiyor, Parisli Yıllar, Eski Dostlar, Elveda Afrika, Hoşça Kal Paris, Fikret Mualla, Başın Öne Eğilmesin, Paris 68, Bir Devrim Denemesi, Bana Atatürk’ü Anlattılar, Ardından Yıllar Geçti, Paris’te Bir Türk Ressamı, Fikret Mualla, Atatürk Sesleniyor ve Anı ve Mektuplarla Melih Cevdet Anday.

Kaynak: HANDE DURMAZ