Ev sahipleri, yüzde 25'lik zam sınırının kalkmasıyla birlikte kiracılardan yeni belgeler talep etmeye başladı. Maaş bordrosu, memuriyet ve sicil kaydı gibi belgeler isteyen ev sahipleri, kiracıları zor durumda bırakıyor. Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, bu tür taleplerin hukuka aykırı olmadığını ifade ediyor. Ancak, İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, bazı ev sahiplerinin iki adet kefil veya iki maaş geliri talep ettiğini vurguluyor. Bu yeni talepler, kiracıların ev bulma sürecini daha da zorlaştırıyor.

Kiracı arayan ev sahipleri yeni yeni şartlar talep etmeye başladı.

Konut kiralarında son 2 yıldır uygulanan yüzde 25'lik zam sınırı 1 Temmuz tarihi itibariyle sona erdi. Böylelikle yüzde 65'i bulan ve hatta geçen zamlar tekrar gündeme geldi.

NTV'nin haberine göre, ev sahibi ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar ortaya çıkan farklı sorunlar ile devam ediyor.

Kimi ev sahiplerinin öne sürdüğü yeni şartlar şaşkınlığa sebep oluyor.

Bu şartlar arasında maaş bordrosu, memur olma ve sicil kaydı yer alıyor.

Birçok ev sahibinin ise tek şartı kira bedelinin düzenli bir şekilde ödenmesi.

Ev sahiplerinin bu tarz talepleri hukukçulara göre normal. Fakat, bu talepler arasında hukuka aykırı olanlar da var.

Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, “Belli bir memuriyet kriteri aranması ya da herhangi bir çalışma kriteri aranması ya da bir takım ekonomik belgeler talep edilmesi herhangi bir şekilde hukuka aykırılık taşımıyor” ifadelerini kullandı.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa ise, “2 adet kefil isteyen ya da ‘Bir evde en az 2 adet maaş olsun’ diyen ev sahipleri de yavaş yavaş türemeye başladı” diye konuştu.
 

Kaynak: HABER MERKEZİ