Acıbadem Eskişehir Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Deniz Gökalp, "Haşimato tiroiditi" hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi. Haşimotonun "otoimmün" bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Gökalp, "Otoimmün yani vücudun kendi bağışıklık hücrelerinin, tiroid dokusunu yabancı bir doku olarak algılayıp yok etmeye çalışması sonucu ortaya çıkar.


Bağışıklık sistemi, tiroid hücrelerine karşı Anti-TPO ve Anti-TG denilen antikorlar üreterek tiroid hücrelerini yıkmaya başlar. Zamanla tiroid hormonu üretecek hücre kalmadığı için ‘hipotiroidi’ denilen dolaşımda tiroid hormon azlığı-yokluğu durumu ortaya çıkar. Bu nedenle tiroid bezi zaman içerisinde küçülüp hormon kapasitesi azalır.



 

Bu durumu tetikleyen nedenler tam bilinmese de genetik ve stres, enfeksiyon, aşırı iyot maruziyeti gibi çevresel faktörler neden olabilir" şeklinde hastalığın oluşum sürecini anlattı.

Ayrıca, haşimatonun kadınlarda erkeklere oranla 10 kat daha fazla görüldüğünü, genetik faktörlerin de risk grubunu oluşturduğunu ve hastaların diğer aile fertlerinin de taranması gerektiğini ifade etti.



Haşimato hastalarının gluten içeren gıdalardan uzak durmaları gerektiğini ve selenyumdan zengin beslenmelerinin önemli olduğunu da belirtti.

Kaynak: İHA