SGK Uzmanı Emin Yılmaz, 2008 yılında yapılan aylık bağlama oranı düşürülmesinin yeniden değerlendirilerek daha da düşürülebileceğini söyledi. Yılmaz, bu durumun emeklilerin maaşlarında azalmaya yol açabileceğini belirtti. Uzmanlar, emeklilerin bu gelişmeden olumsuz etkilenebileceğine dikkat çekiyor.

Pek çok emekli Temmuz ayını merakla beklerken yüzde 24,73 maaş zammını almıştı. En düşük emekli maaşı ise 10 bin TL’nin altında kalacakken son müdahale ile 12 bin 500 TL’ye yükseltildi. Son zamanlarda orta vade programında yeni emeklilik sistemi için adım atılması beklendiği de iddia edilmişti. SGK Uzmanı Ali Tezel ise 2008 yılında yapılan aylık bağlama oranının düşürülmesi işaret ederek yenileneceğini duyururken bir açıklama daha da SGK Uzmanı Emin Yılmaz’dan geldi.

Aylık bağlama oranı, emekli aylığının hesaplanmasında kullanılan bir oran olarak bilinir. Bu oran, emeklilikte alınacak aylığın belirlenmesinde aylık kazancın ne kadarının bir kazanç olarak kabul edileceğini belirler. 1999'dan önceki sistemde, 25 yıl sigortalılık süresi için yüzde 76, 3.600 gün için ise yüzde 70 olarak uygulanıyordu. 2008 yılında bu oran yüzde 28’e kadar indirildi.

Aylık bağlama oranının düşürülmesi ile birlikte daha düşük maaşlar belirlenmişti. Bu soruna çözüm için ise intibak yasası işaret edilmişti. Hangi dönemde emekli olursa olsun prim kazancı, prim ödeme gün sayısı eşit olanların aylıklarının eşitlenmesi, farklılıkların ortadan kaldırılması anlamına geliyor. İntibak ile farklılıkların ortadan kalkması planlanıyor.

Son zamanlarda orta vade programında yeni emeklilik sistemi için adım atılması bekleniyor. Bu noktada emeklilik yaşının artırılması hedeflenirken, aylık bağlama oranına ilişkin yeni kararın da alınacağı da işaret ediliyor.

SGK Uzmanı Ali Tezel ise 2008 yılında yapılan aylık bağlama oranının düşürülmesi işaret ederek yenileneceğini duyurmuştu Tezel, “Emekli aylık bağlama oranı da 2008 yılında yüzde 70’den yüzde 28’e düşürüldü. Sanırım onu da yüzde 15’e düşürecekler. Artık sosyal devlet değil, sadaka devleti olacağız” demişti.

SGK Uzmanı Emin Yılmaz’da Tezel’in açıklamalarını doğrulayarak açıkladı. Yılmaz, “2008 yılı sonrasında aylık bağlam oranları biraz aşağıya çekildi. Gelişme oranının yüzde 30 kıstası ele alınıyor. Bu sebepten dolayı çalıştıkça emekli maaşı düşüyor efsanesinin doğruluğu bu yönde. Ali hocanın yüzde 15’e düşürülme ile ilgili söylemi bir ihtimal olabilir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ