Seçimden sonra seçmen kâğıdınızı nereye atıyorsunuz, çöpe mi? Öyleyse aman dikkat! Kişisel bilgilerin yer aldığı seçmen kâğıtlarını ele geçiren dolandırıcılar sizi arayarak “Güncel adresiniz bu mu? T.C. kimlik numaranızın ilk ve son hanesi bu mu?” diye soruyorlar. Üstelik baba adınızı da söyleyerek size güven veriyorlar.

Dolandırıcıların, elde ettikleri bu bilgilerle insanları arayarak güvenlerini kazanıp çeşitli dolandırıcılık yöntemleriyle mağdur ettiğini belirten Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. İstanbul Aydın Üniversitesi Kurumsal İletişim Direktörü ve Sosyal Medya Araştırmacısı Ümit Sanlav ise, teknoloji çağının mahremiyeti yok ettiğini ve kişisel bilgilerin güvenliğini sağlamanın artık daha zor hale geldiğini vurguluyor.
Son yıllarda artan dolandırıcılığa bir yenisi daha ekleniyor. Seçmen kâğıtlarıyla yapılan dolandırıcılık. Seçimlerin ardından atılan veya çöpe bırakılan seçmen kâğıtları, kişisel bilgilerin kötü niyetli kişilerin eline geçmesine yol açabiliyor. Özellikle açık adres, T.C. kimlik numarasının belirli kısımları ve baba adı gibi bilgiler, dolandırıcıların hedefinde. 31 Mart seçimlerinden sonra, seçmen kâğıtlarınızı çöpe atmak veya herhangi bir yere atmak, dolandırıcılara açık kapı bırakabilir. Elde ettikleri bu bilgilerle kişisel bilgileri teyit etmeye çalışarak güven kazanıyorlar. Sonrasında ise çeşitli dolandırıcılık yöntemlerini devreye sokuyorlar.  

KİŞİSEL BİLGİLER YER ALIYOR

Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun, seçmen kâğıtlarının dolandırıcıların yeni hedefi haline gelmesinin vatandaşların kişisel güvenliğini tehlikeye attığını belirtiyor ve şu açıklamalarda bulunuyor: "Son zamanlarda gördüğümüz gibi dolandırıcılar seçmen kâğıtlarını hedef alarak vatandaşların kişisel bilgilerini ele geçiriyorlar. Bu bilgilerin başında baba adı, açık adresler ve T.C. kimlik numaralarının bir kısmı geliyor. Dolandırıcılar, bu bilgilere erişerek vatandaşları arayıp güvenlerini kazanıyor ve sonrasında çeşitli dolandırıcılık yöntemlerini devreye sokuyorlar."

Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun

GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE İMHA EDİN

İsa Altun, seçimlerden sonra seçmen kâğıtlarının mutlaka imha edilmesi gerektiğini vurgulayarak "Seçmen kâğıtlarınızı çöpe atmayın ya da yere bırakmayın. Okunamayacak şekilde üzerini karalayıp yırtın veya ateşle yakarak imha edin. Bu basit önlem, kişisel bilgilerinizin dolandırıcıların eline geçmesini engellemenin en etkili yollarından biridir" dedi. 

GELİŞEN TEKNOLOJİ İLE BİRLİKTE HER ŞEY DAHA ZOR 

Peki, kişisel bilgilerimizi nasıl koruyabiliriz?

Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, kişisel bilgilerimizi korumak oldukça zor hale geldi. İstanbul Aydın Üniversitesi'nden Kurumsal İletişim Direktörü ve Sosyal Medya Araştırmacısı olan Ümit Sanlav, bu durumu şu şekilde açıklıyor: "Sosyal medya mecralarına adım attığımız anda ve uygulamaları cihazlarımıza yüklediğimizde, hiçbir mahremiyetimiz kalmıyor. İndirdiğimiz her uygulama, fotoğraf galerimize, rehberimize, arama geçmişimize ve hatta parmaklarımızın ekranda hangi bölgelerde dolaştığını bile izleyebiliyor ve her türlü kişisel bilgimize erişebiliyor. "

MAHREMİYET KURALLARINI UYGULAYIN

“Kendi ellerimizle mahremiyetimizi teslim etmemek noktasında olmazsa olmaz mahremiyet kurallarını hatırlamakta fayda var” diyen Ümit Sanlav kişisel bilgilerimizi korumak için en önemli başlıkları ise şöyle açıklıyor: “Şifre ve güvenlik korumasına özen gösterin, iki faktörlü güvenlik faktörü kullanın, kurtarıcı mail adresinizin güncelliği ve güvenliğini teyit edin. Sosyal medya üzerinden üye olmayın. Sizlere sunulan linkleri tıklamayın.”

Bu durumda ister geleneksel ister teknoloji olsun kişisel bilgilerin güvenliğinin ne kadar hassas bir konu olduğu bir kez daha gözler önüne seriliyor. Ümit Sanlav’a göre dolandırıcılar sadece seçmen kâğıtları gibi geleneksel yöntemlerle değil, aynı zamanda dijital mecralarda da kişisel bilgilere çok rahatça erişerek vatandaşları hedef alabiliyor.

İstanbul Aydın Üniversitesi Kurumsal İletişim Direktörü ve Sosyal Medya Araştırmacısı Ümit Sanlav

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR