Kışın sağlıklı beslenmenin anahtarının, mevsim sebzeleri ve yiyecekler olduğunu belirten uzmanlar, “Kışın en popüleri lahanadır. Lahananın antioksidan içeriği yüksektir ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmekte etkili olabilir. Aynı zamanda lif, C vitamini, folik asit ve potasyum içerir. Lahanayı çorba, salata veya sarmalarınızda kullanarak bu faydaları elde edebilirsiniz” şeklinde tavsiyede bulunuyorlar.
Bununla beraber, bağışıklık sistemini destekleyen aynı zamanda kansere karşı koruyucu etkisi de olduğu belirtilen brokolinin C vitamini, demir, kalsiyum ve lif açısından zengin olduğu, buharda pişirilerek veya rosto yapılarak tüketildiğinde besleyici değerlerini koruyabileceği belirtilirken, beta-karoten açısından zengin bir kaynak olan havucun da göz sağlığını koruduğu, antioksidan özelliğe sahip olduğu ve vücudun ihtiyacı olan A vitaminini karşıladığı belirtilerek çiğ veya çorbada kullanılabileceği şeklinde bilgi veriliyor.


DOĞRU BESLENMEYLE VÜCUT DİRENCİNİZİ ARTIRIN
Ayrıca kış aylarında grip ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonların yayılma riskinin artığını belirten uzmanlar, “Doğru beslenmeyle vücut direncimizi güçlendirebilir, hastalıklara karşı korunma sağlayabiliriz. Bu doğrultuda tüketebileceğimiz doğal besinlerin bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;
1. Narenciye: Kış aylarında C vitamini açısından zengin olan narenciyeler, bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve enerjinizi artırır. Portakal, mandalina, greyfurt gibi narenciyeler hem lezzetli hem de vitamin deposudur.
2. Kuru Yemişler: Badem, ceviz, fındık gibi kuru yemişler, sağlıklı yağlar, protein ve lif içerir. Bu besinler, tokluk hissi sağlayarak enerji seviyenizi dengede tutar. Ayrıca omega-3 yağ asitleri bakımından da zengin olduklarından beyin fonksiyonlarınızı destekler.
3. Tam Tahıllar: Kepekli ekmek, esmer pirinç, yulaf gibi tam tahıllar sindirim sistemini düzenleyerek enerji seviyenizi yükseltir. Lif, vitamin ve mineral bakımından zengindirler. Kan şekerinizi dengeleyerek enerji düşüşlerinin önüne geçerler.
4. Balık: Omega-3 yağ asitleri ve protein açısından zengin olan balıklar, beyin fonksiyonlarınızı güçlendirir ve enerji verir. Somon, sardalya, uskumru gibi yağlı balıklar kış aylarında tercih edebileceğiniz besinler arasındadır.
5. Yumurta: Protein açısından zengin olan yumurtalar, enerji seviyenizi yükseltir ve tokluk hissi sağlar. Aynı zamanda içerdikleri B vitaminleri sayesinde sinir sisteminizi destekler ve stresle başa çıkmanıza yardımcı olur.
6. Sebzeler: Ispanak, brokoli, lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, enerji veren demir ve C vitamini kaynaklarıdır. Bu sebzeleri tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve daha fazla enerji elde edebilirsiniz.
7. Zencefil: Anti-inflamatuar özellikleriyle bilinen zencefil, soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı etkili olabilir. Zencefil, vücudun ısı üretimini artırarak iç ısıyı dengelemeye yardımcı olur ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
8. Sarımsak: Antiviral ve antibakteriyel özellikleriyle tanınan sarımsak, soğuk kış günlerinde vücut direncini artırmak için ideal bir besindir. Sarımsağın içerisinde bulunan allicin isimli bileşik, enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.
9. Yoğurt: Probiyotik açısından zengin olan yoğurt, sindirim sistemimizin sağlığını destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bağırsak florasının dengesini koruyarak vücudun hastalıklara karşı savunmasını artırır.
10. Kırmızı biber: C vitamini açısından en zengin sebzelerden biri olan kırmızı biber, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda içerdiği beta-karoten ile göz sağlığını da destekler” şeklinde bilgi veriyor.


SIVI TÜKETİMİ ÖNEMLİ
Kış aylarında susama hissinin daha az hissedildiğini belirten uzmanlar, “Ancak vücudun su ihtiyacı hala devam eder. Susuz kalmamak için günlük olarak yeterli miktarda su içmeye özen gösterin. Ayrıca bitki çayları veya ılık suyla hazırlanan bitki infüzyonları da vücudunuzu nemlendirebilir. Bununla birlikte bazı sebzeleri katı meyve sıkacağında sıkarak suyunu da içebilirsiniz” şeklinde tavsiyede bulunuyorlar. 
 

Kaynak: Fatma Sümer