Haftada iki litre veya daha fazla yapay tatlandırılmış içecek tüketmenin, hiç içmeyen insanlarla karşılaştırıldığında düzensiz kalp atışı riskini %20 artırdığı ortaya çıktı.
Pensilvanya Eyalet Üniversitesi'nde Beslenme Bilimleri Profesörü olan Penny Kris-Etherton, "Bu, kalorisiz ve düşük kalorili tatlandırıcılara sahip içecekler ile artan kalp rahatsızlığı riski arasında bir ilişki olduğunu bildiren ilk çalışmadır" dedi. Kris-Etherton, "Diğer sağlık koşulları üzerindeki tüm sonuçlarını tam olarak anlamak için bu içecekler hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var" dedi.
SADECE SU İÇİN!
Her zamanki gibi insanlara en iyi seçeneğin su olduğu bir kez daha söylendi. Çalışmaya göre; kalorisiz veya düşük kalorili şekerli içecekler sınırlandırılmalı veya bunlardan tamamen kaçınılmalı.
Atriyal fibrilasyon (kalpteki ritim bozukluğu), felçlerin önde gelen nedenidir. Atriyal fibrilasyon ayrıca kan pıhtılarına, kalp yetmezliğine yol açabilir. Kalp krizi, demans ve böbrek hastalığı riskini artırabilir.
Profesör Gregory Marcus ise "Bunlar muhtemel uzun vadeli riskler. Kısa vadede de sorun yaşanabilir" diye konuştu.