Türkiye’de ve dünyada diyabetli birey sayısı her geçen gün artıyor. Tedavi edilmeyen diyabet ise sinir hasarı, kalp ve böbrek rahatsızlıkları, görme kaybı ve uzuv kaybı gibi ciddi sorunlara yol açabiliyor. Diyabetin yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavisiyle kontrol altında tutulabildiğini hatırlatan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, hastalara 11 öneride bulundu:

Kan şekeri seviyenizi izleyin

Doktorunuzun belirlediği hedef kan şekeri aralığını takip edin ve bu aralığı korumaya çalışın. Kan şekerinizi düzenli olarak kontrol edin ve gerektiğinde diyabet ilaçlarınızı kullanın.

Sağlıklı beslenin

Diyabete uygun bir beslenme planı, kan şekeri seviyenizi dengelemenize ve sağlıklı bir kiloda kalmanıza yardımcı olur. Yeterli miktarda meyve, sebze ve tam tahıllı gıdalar tüketmeye özen gösterin. Yağlı ve işlenmiş yiyeceklerden kaçının.

Düzenli egzersiz yapın

Haftada en az 150 dakika orta tempolu egzersiz yapmayı hedefleyin. Düzenli egzersiz, kan şekeri seviyenizi düşürmeye, kilo vermenize ve genel sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olur.

Sigara kullanmayın

Sigara içmek, diyabetin komplikasyon riskini önemli ölçüde artırır. Sigarayı bırakmak için bir sigara bırakma programına katılın veya doktorunuzla görüşün.

Düzenli olarak doktor kontrollerinizi yaptırın

Doktorunuz, diyabetin komplikasyonlarını erken teşhis ve tedavi etmek için sizi düzenli olarak kontrol edecektir. Göz, ayak muayeneleri ve böbrek fonksiyon testleri gibi taramalara katılın.

Kan basıncınızı izleyin

Yüksek tansiyon, diyabet riskini artırır. Kan basıncınızı 130/80 mmHg’nin altında tutmayı hedefleyin.

Kolesterol seviyenizi takip edin

Yüksek kolesterol seviyeleri, kalp hastalığı riskini artırır. LDL (kötü) kolesterolünüzü 100 mg/dL’nin altında, HDL (iyi) kolesterolünüzü 40 mg/dL’nin üzerinde tutmayı hedefleyin.

Ayak sağlığınıza dikkat edin

Diyabet, ayaklarda sinir hasarına ve kan dolaşımının zayıflamasına neden olabilir. Ayaklarınızı her gün kontrol edin ve herhangi bir kesik, yara veya şişlik fark ederseniz hızlıca doktorunuza bildirin.

Stresi yönetin

Stres, kan şekeri seviyenizi yükseltebilir. Kontrol altında tutabilmek için egzersiz, yoga veya meditasyon gibi sağlıklı ve sakinleştirici yöntemleri deneyin.

Dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın ve diş ipi kullanın

Diyabet, diş eti hastalıkları riskini artırır. Dişlerinizi mutlaka günde iki kez fırçalayın ve her gün diş ipi kullanın.

Doktorunuzla düzenli olarak iletişim halinde kalın

Diyabetinizin yönetimi hakkında herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa doktorunuzla konuşmaktan çekinmeyin.

Kaynak: HABER MERKEZİ