İklim değişikliği ve bunaltıcı havalar sebebiyle uzmanlar sık sık uyarılarda bulunuyor. Genellikle sıcaktan baygınlık geçirmemeniz için tavsiyeler veriliyor ancak yere düştüğünüzde de sizi hiç iyi bir ortam beklemiyor. Geçtiğimiz yıl, ABD Phoenix'te 136 kişi sokaklarda sıcaklık sebebiyle bayılarak yere düştü. 14'ü öldü! Bu yıl, Phoenix'teki aynı merkez 50 hastayı kabul etti. 4'ü hayatını kaybetti.

VÜCUDUNUZ PİŞİRİLİYOR!

Stanford Üniversitesi'nde cerrah olan Clifford C.Sheckter, "Bu tür yanıklardan ölen insanlar, ayaklarında sadece su toplanan kişiler değil! Vücudunuz tam anlamıyla yerdeyken bir yemek gibi pişiyor. Birisi sizi zamanında bulmazsa, hayatınızı kaybedersiniz" dedi.

YARISI KALDIRIMDAN!

University Medical Center'daki yanık bakım merkezinin tıbbi direktörü Syed Saquib, "Bu hastalar diğer yanık yaralanması türlerinden çok daha fazla çalışmaya ve çok daha kapsamlı bakıma ihtiyaç duyacak" şeklinde konuştu. Syed Saquib'in görev yaptığı hastaneye son yıllarda yatışlar arttı. Geçtiğimiz perşembe günü, yanık nedeniyle hastaneye kaldırılan 31 hastanın yaklaşık yarısı kaldırım yanıkları geçirmişti.

BİRKAÇ SANİYE YETERLİ!

Clark County'den itfaiye şefi Sean Collins, "Ne yazık ki, bu tür yanıkların oluşması için daha fazla asfalt, daha fazla beton ve daha fazla olanak var. Yeşil bölgeler hızla kayboluyor ve yerlerine betonlar dökülüyor" dedi. İkinci derece yanık oluşması için kaldırımla birkaç saniyelik temas yeterli! Üçüncü derece yanık için birkaç dakika gerekir. En ciddi vakalarda, kaldırım veya asfalt zemin yanığı alttaki kası ve hatta kemiği etkileyebilir.

Muhabir: Lila Okyanus