Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yetkilisi, savaşla boğuşan Sudan'da açlığın neredeyse her yerde olduğunu belirterek, ülkeyi ziyaretinin ardından BBC'ye konuştu. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Sudan'daki durum çok endişe verici... Kitlesel şekilde yerinden edilenlerin sayısı, şu anda dünyanın en büyüğü! Tabii ki kıtlık da var" dedi.

Zaten 12 milyon insanın yerinden edildiğini söyleyen Trump, küresel toplumun Sudan'a yönelik ilgisinin "çok düşük" olduğunu kaydetti!  Sudan'da Nisan 2023'te ordu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında çıkan iç savaşta binlerce kişi hayatını kaybetti.

LÜTFEN DÜŞÜNÜN

Sudan, BM'nin sivilleri korumak için barış gücü kurma çağrısını reddetti. Dr.Tedros BBC'ye yaptığı açıklamada, "Düşünün: yıkım, yerinden edilme, her yerde hastalıklar ve şimdi de kıtlık" dedi.

BİR DERİ BİR KEMİK

Tedros, yakın zamanda Sudan'da yerinden edilmiş kişiler için kurulan bir kampı ve hastaneyi ziyaret ettiğini söyledi. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Orada çok sayıda çocuk görüyorsunuz. Bir deri bir kemik kalmışlar" dedi. Yetkili, Sudan nüfusunun yarısını oluşturan yaklaşık 25 milyon insanın "desteğe ihtiyacı olduğunu" söyledi.

SİYAH-BEYAZ FARKI!

Sudan'ın hak ettiği ilgiyi görmediğini vurgulayan yetkili, Afrika'daki diğer son çatışmalarda da durumun böyle olduğunu söyledi. Rusya-Ukrayna savaşını örnek veren Dr.Tedros, dünyanın "siyahi ve beyaz hayatlara eşit ilgi göstermediğini" söyledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ