Artrit hastalığının iki yaygın tipi bulunmaktadır. Osteoartrit, özellikle diz, kalça ve omurga gibi ağırlık taşıyan eklemleri etkileyen kronik bir rahatsızlıktır. Diğer bir tür olan romatoid artrit ise eklemlerin iltihaplanması durumunu ifade eder. Artrit, ayak bileği, diz, el bileği gibi eklemlerde iltihaplanma, şişme, sertleşme ve ağrı gibi belirtilere yol açabilen hastalıklar arasında yer alır. Uzmanlar, artrit hastalığına sahip olan bireyler için beslenme alışkanlıklarına dikkat çekiyor. İşte vücuttaki iltihabı artırabilen kaçınılması gereken yiyecekler...

565

Artrit, gece terlemesi, ateş ve kilo kaybına neden olabilir. Bu hastalıklar, enfeksiyonlardan ve iltihaplanmayı artıran fiziksel veya zihinsel stresten kaynaklanabilir.Bu, doymuş yağ ve şeker oranı yüksek olan yiyecekleri içerir. Aynı zamanda, glütene duyarlı bazı kişilerin glüten ve kazein içeriği yüksek yiyeceklerden kaçınmaktan da fayda görebileceği bilinmektedir.

Glütensiz beslenme trendindeki tehlikeye dikkat!

Artritli birçok insan gibi özellikle glüten duyarlılığınız varsa, glüten ve kazein içeriği yüksek gıdaları keserek rahatlama sağlayabilirsiniz. Arthritis Foundation, "Eklem ağrısı çeken ve buğday, arpa ve çavdarda bulunan glütene veya süt ürünlerinde bulunan kazeine duyarlı kişiler, bu gıdalardan kaçınarak rahatlayabilirler." açıklamasını yaparak, çölyak hastalığı teşhisi konan kişilerin ise glütensiz bir diyet benimsediklerinde rahatlamış olabileceğini belirtiyor.

Versus Arthritis hayır kurumu, doymuş yağ oranı yüksek yiyeceklerden "mümkünse kaçınılmalı veya azaltılmalıdır" şeklinde açıklama yapmıştır. Doymuş yağ oranı yüksek yiyecekler arasında tereyağı, ghee, yağlı et ve peynir bulunur. Yapılan çalışmalar, doymuş yağların vücuttaki yağ dokusunun iltihaplanmasına neden olabileceğini ortaya koymuştur. Geçmiş araştırmalar, bu durumun artritik eklemlerin etrafındaki yüksek iltihaplanma seviyeleri ile ilişkilendirilebileceğini göstermiştir. Sağlık kuruluşu, "Diğer suçlular arasında et ürünleri (özellikle kırmızı et), tam yağlı süt ürünleri, makarna yemekleri ve tahıl bazlı tatlılar yer alıyor" şeklinde belirtiyor.

Şekerli gıdaların aşırı tüketimi, iltihaplanmaya neden olabilir. Bu yiyecekler, sitokin adı verilen enflamatuar kimyasalların salınmasını artırabilir. Artritli bireylerde zaten sitokin seviyeleri yüksek olabilir. Uzmanlar genellikle meyve, sebze, nişastalı yiyecekler, et, balık, yumurta, fasulye, süt ürünleri, yağlar ve şekerler gibi tüm besin gruplarından oluşan dengeli bir beslenmeyi önerir.

Kaynak: haber merkezi