2024'ün başlarında yayınlanan geniş kapsamlı bir çalışma, hafif SARS-CoV-2 enfeksiyonu geçiren kişilerin bile ilk enfeksiyondan sonraki üçüncü yılda COVID-19 ile ilişkili yeni sağlık sorunları yaşadığını gösterdi. Yeni Koronavirüs (SARS-CoV-2) solunum yolu enfeksiyonu yapan bir virüstür. COVID-19'a sebep olur.

HALA BELİRGİN

Bu bulgular, virüsün COVID-19 enfeksiyonundan aylar veya yıllar sonra bile çeşitli organ sistemlerinde varlığını sürdürdüğünü kanıtlayan diğer araştırmalarla paralellik göstermektedir. Araştırmalar, enfeksiyona karşı bağışıklık tepkilerinin hafif bir enfeksiyondan iki ila üç yıl sonra bile hala belirgin olduğunu buldu.

FARELERE AKTARILDI

Bu çalışmalar bir araya geldiğinde, yıllar önce gerçekleşen bir SARS-CoV-2 enfeksiyonunun ilk enfeksiyondan uzun süre sonra bile neden hala yeni sağlık sorunlarına yol açabileceğini açıklayabilir. ABD ve Hollanda'da iki ön çalışma, otoantikorları (vücudun bağışıklık sistemi tarafından mikroplar ya da virüsler yerine vücudun kendi hücrelerine karşı geliştirilen antikorlar) uzun süre önce COVID geçirmiş insanlardan sağlıklı farelere aktardı.

HAYVANLAR HASTALANDI

Hayvanların kas güçsüzlüğü ve zayıf denge gibi COVID benzeri semptomlar yaşamaya başladığı gözlendi. Bu çalışmalar, otoantikorların oluşumundan sorumlu olduğu düşünülen anormal bir bağışıklık tepkisinin, uzun süreli COVID'in altında yatabileceğini düşündürüyor. Bu otoantikorların ortadan kaldırılmasının potansiyel tedaviler olarak umut vadedeceği öne sürülüyor.
 

Muhabir: Lila Okyanus