CİLT KANSERİ HABERLERİ | Cilt kanseri, en yaygın kanser türlerinden biridir. Bazı insanlar diğerlerinden daha yüksek risk altındadır, ancak herkes cilt kanserine yakalanabilir. Cilt kanseri, kozmetik ve işlevsel sorunlara ve bazı durumlarda ölüme neden olabilen ciddi bir rahatsızlıktır. Vakaların çoğu, cildi doğal veya yapay ultraviyole (UV) ışıktan koruyan yaşam tarzı değişiklikleri yaparak önlenebilir. Cilt kanseri erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir ve iyileştirilebilir.

ZARARLI HÜCRELERE DÖNÜYOR

Cilt kanserinin başlıca nedenleri güneşin ultraviyole (UV) ışınlarına aşırı maruz kalmak ve yapay UV solaryum ve güneş lambalarının kullanımıdır. Cilt kanseri, sağlıklı hücrelerde anormal tümör hücrelerine dönüşen değişikliklerden kaynaklanır. Korunmasız cilt, UV ışınlarına maruz kaldığında, cildin en dış tabakasındaki (epidermis) hücreler hasar görür. Daha önce güneş yanığı geçirdiyseniz, cildinizin hücreleri bu tür bir yaralanmaya maruz kalmıştır.

BÜYÜK HASAR OLUŞUR

Zamanla, cilt hücrelerindeki DNA'da (genetik materyal) hasar oluşur ve mutasyonlara (genlerde değişiklikler) neden olabilir. Bazı mutasyonlar hücrelerin çoğalmasına ve kanser hücrelerine dönüşmesine neden olabilir. Tüm cilt kanserleri önlenemez. Ancak, %90'ı güneşe maruz kalmaktan kaynaklanır. Cildinizi güneşten korumak bundan kaçınmanın en iyi yoludur.

SADECE YAZA ÖZEL DEĞİL

UV ışınları bulutları, sisi ve yağmuru delebilir. Kum, buz ve kardan yansıyabilir. Mevsim ne olursa olsun, dışarıda 30 veya daha yüksek güneş koruma faktörüne (SPF) sahip geniş spektrumlu bir güneş kremi kullanın. Unutmayın, yükseklik arttıkça güneş ışınları daha güçlü olur. Kayakçılar ve dağcılar uygun cilt koruması olmadan hızla güneş yanığı yaşayabilirler. Güneş kremi suya dayanıklı olsa bile etkisini yitirir. Dışarıdayken, her iki saatte bir bolca tekrar uygulanmalıdır. Yüzüyorsanız veya terliyorsanız, kuruduğunuz anda tekrar uygulayın.
 

Kaynak: HABER MERKEZİ