İşte genç ve parlak bir cildin sırrı olan C vitamininin cilde faydaları:

Vücudumuzda hangi vitaminin eksik olduğunu nasıl anlarız? - Fotoğraf  Galerisi

 

  1. Kolajen sentezi ile sıkı bir cilt: C vitamini, kolajen sentezinde kilit bir role sahiptir. Kolajen, cilt, saç, tırnak, kas ve eklemlerde bulunan temel bir proteindi. 25 yaşından sonra vücutta azalan kolajen üretimi, cildin kırışmasına, sarkmasına ve yaşlanmasına neden olur. C vitamini düzenli olarak tüketilerek kolajen üretimini destekleyebilir, böylece cildinizin genç ve sıkı görünümünü koruyabilirsiniz,

  2. Lekesiz parlak bir cilt: Güneş ışınlarına bağlı cilt lekelerinden korunmanın önemli bir yolu C vitamini içermektedir. Bu güçlü antioksidan, güneşin cildinizde neden olduğu stresin lekelere dönüşmesini engelleyebilir ve mevcut lekelerin azalmasına yardımcı olabilir.

  3. Hızlı iyileşen yaralar: C vitamini, kolajen üretimini artırarak yara iyileşmesini hızlandırır ve aynı zamanda güçlü bir anti-enflamatuar olarak iltihap önleyici özelliklere sahiptir.

  4. Güçlü saç ve tırnaklar: C vitamini, kolajen üretimini uyararak saçların daha parlak, güçlü ve sağlam olmasına katkıda bulunur. Ayrıca tırnakların kırılganlığını azaltabilir.

  5. Alerji, kızarıklık, egzema karşıtı: C vitamini, alerjik hastalıklar, kızarıklık, tahriş, egzema gibi durumlarda iltihap önleyici ve yatıştırıcı etkisi ile rahatlama sağlar. Tek başına tedavi edici olmasa da tedaviye güçlü bir destek sunar.

  6. Göz altı morluklarının giderilmesi: Göz altı morluklarına sebep olan durumlar, uykusuzluk, vitamin eksikliği, sigara kullanımı gibi hücresel stres yaratıcı faktörlerdir. C vitamini, bu bölgelerdeki hücresel stresi azaltarak göz altı morluklarının giderilmesine yardımcı olabilir.

  7. Yaşlanma karşıtı etki: C vitamini, kolajen üretimini artırarak cildin yaşlanma sürecinde görülen ince çizgileri, sarkmayı, lekelenmeyi geciktirir. Biber, portakal, kivi, greyfurt, brokoli gibi yiyecekler C vitamini bakımından zengindir. Fakat C vitaminin depolanamadığı unutulmamalıdır, bu nedenle düzenli tüketim önemlidir. Sigara içenlerin vücutları ekstra strese maruz kaldığı için C vitamini alımını artırmaları faydalı olacaktır.


Kaynak: haber merkezi