ABD'de Consumer Reports, federal güvenlik standartlarına rağmen her yıl binlerce bebeğin yaralandığını belirterek, bebek yürüteçlerinin federal düzeyde yasaklanmasını talep ediyor. Kanada'da çok uzun yıllardır bebek yürüteçleri yasak...

YARARLI DEĞİL ZARARLI

Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) de 2018 yılında yürüteçlerin bebeklerin yürümeyi öğrenmesine yardımcı olmadığını, hatta normal motor ve zihinsel gelişimi geciktirebileceğini belirterek yasaklanması için çaba sarf etmişti.

TRAJEDİLER YAŞANIYOR

Çocuk Doktoru James Dodington, "Riskler çok fazla... Baş ve boyun yaralanmalarının ötesinde, bebeklerin sıcak bir sobayla temas etmeleri veya yanlışlıkla havuza veya başka bir su kütlesine yuvarlanmaları nedeniyle trajediler yaşanabiliyor" dedi.

FREN TAKMAK ZORUNLU

Yıllar geçtikçe üreticiler gönüllü olarak güvenlik standartlarını sıkılaştırdı. ABD Tüketici Ürün Güvenliği Komisyonu ise 2010 yılında merdivenlerden düşmeyi önlemek için bebek yürüteçlerine fren takılmasını zorunlu kıldı. Ancak bu adımlar sadece yaralanma oranını yavaşlatmayı başardı. Ve her yıl binlerce çocuk hala hastane acil servislerinde tedavi ediliyor.

MERDİVENDEN DÜŞME

AAP'nin 2018 araştırmasına göre; 1990'dan 2014'e kadar 15 aylıktan küçük yaklaşık 231.000 ABD'li çocuk bebek yürüteçiyle ilgili yaralanmalar nedeniyle acil servislerde tedavi edildi. Çoğu baş veya boyun yaralanmaları geçirdi. Merdivenlerden düşmeyle ilgili olaylar çoğunluktaydı. Federal güvenlik standardı yürürlüğe girdikten sonraki dört yıllık dönemde yaralanmalar yaklaşık %23 oranında azaldı. Ancak her yıl binlerce çocuk hala yaralanıyor.

RAKAMLAR ORTADA

2024 kreş ürünleri raporuna göre ise 2021-2023 yılları arasında 5 yaş altı her yıl ortalama 2.467 çocuk; yürüteç, zıplama tahtası veya egzersiz aleti kullandıktan sonra acil servise kaldırıldı.

Muhabir: Tamer Ayeri