Yunan yetkililer; Kuzey Afrika'dan Avrupa'ya geçmeye çalışan 75 kişilik göçmen grubunun Girit adasının güneyinde arızalanan bir tekneden kurtarıldığını söyledi. Sahil güvenlik, Libya'dan yola çıktıkları düşünülen göçmenlerin, bir imdat çağrısı yaptıktan sonra Akdeniz'de bir ticaret gemisi tarafından alındığını söyledi.

YENİ BİR ROTA

Milliyetleri henüz açıklanmadı. Sahil güvenlik devriye botu eşliğindeki gemi, onları güney Girit'teki bir limana götürdü. Libya'dan Girit'e uzanan uzun yolculuk, bu yıl Afrika, Orta Doğu ve Asya'dan gelen insanların Avrupa'da daha iyi bir hayat araması için yeni bir rota olarak ortaya çıktı.

ÇOĞU TÜRKİYE'DEN

Göçmenler; Yunan yetkililere, kaçakçılık çetelerine geçiş için kişi başı 9.000 euroya kadar ödeme yaptıklarını söyledi. Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü'ne göre; bu yıl şu ana kadar 3.500'den fazla kişi bu geçişi gerçekleştirdi. Yunanistan'a yasadışı yollardan giren toplam 42.000 kişiden çoğu, Türkiye'den küçük teknelerle Ege Denizi'nin doğusundaki adalara ulaştı.

EN AZ 2 GÜN

Libya'dan geçiş en az iki gün sürüyor. Türkiye'den gelen hızlı bir kaçakçı teknesi ise sahil güvenlik devriyelerinden kaçabilirse, doğu adalarına bir saatten az bir sürede ulaşabiliyor! İtalya, şu ana kadar 51 bini aşkın kişinin geldiği yasa dışı göçün Avrupa'daki en büyük adresi olmaya devam ederken, onu İspanya takip ediyor.
 

Muhabir: Münevver Beyza Morgül