Havaların soğumasıyla annelerin, bebekleri ya dışarı çıkarmak istemediklerini ya da gereğinden fazla giydirerek çıkardığını belirten uzmanlar, “Bazı anneler hava soğuk olduğu için bebeğini soğuk algınlığına bağlı hastalıklara yakalanacağını düşünerek dışarı çıkarmak istemiyor. Bu iyi bir fikir değil. Onun kışın da temiz havaya ve D vitaminine ihtiyacı var. Havanın soğuk olmasından dolayı hastalanacağını düşünüyorsanız, onu hava şartlarına en uygun şekilde giydirmelisiniz. Çocuklar yetişkinlere göre daha çabuk ısı kaybederler. Fakat bu durum onların üst üste giyindirileceği anlamına gelmez” şeklinde bilgi veriyorlar.
BEBEĞİNİZİN ÜŞÜDÜĞÜNÜ NASIL ANLARSINIZ?
Kış mevsiminde bebekler dışarı çıkarılırken nasıl giydirilmeli ikilemine kendi kıyafet seçimimizin bize yardımcı olacağını belirten uzmanlar, “Mesela siz dışarı çıktığınızda, uzun kollu bir bluz ve kışlık bir ceket giyiyorsanız, bebeğinizin uzun kollu kıyafetine ek olarak bir yelek ya da süveter koyun. Bunun yanında pantolonun içine giymesi adına bir de içlik ya da tulum ekleyin. Bir çizme, eldiven, atkı ve şapka onun vücut ısısını korumasında çok yardımcı olacak. Eğer bebek arabasıyla dışarı çıktıysanız, yanınızda bir uyku tulumu bulundurun. Bebek arabanızda bir rüzgarlığın olması da onun şiddetli soğuklardan korunmasına yardımcı olacaktır. Bebeklerin normal vücut ısısı 36-37 derecedir. Bu derecenin altındaki vücut ısısı, bebeğin üşüdüğünü gösterir. Her zaman bir dereceye ulaşamayabilirsiniz. Bunun için bebeğinizin parmak uçlarına dokunun. Parmak uçları soğuksa, ten renginde beyazlama, dudaklarında soluklaşma varsa bebeğinizin daha sıcak bir ortama ihtiyacı olabilir. Fakat bu durum yenidoğanlar için geçerli değil. Yenidoğanların elleri ve ayakları genelde soğuk olur, bu üşüdüğü anlamına gelmez. Bebeğinizin göğüs ve karın bölümü soğuksa bebeğiniz üşüyor demektir. Böyle bir durumda acilen sıcak bir mekana geçmelisiniz” şeklinde uyarıyorlar.
KAPALI ALANLARDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Bebeğin ev, mağaza ya da restoran gibi, kapalı alanlarda kat kat giyindirilmesinin onu çok fazla bunaltacağını belirten uzmanlar, “Bebeğinizin yanaklarının kızarması, terlemesi onun rahatsız olduğunu gösterir. Bebekler sıcağı çok sevmezler çünkü metabolizmaları bizden hızlı çalışır. Onun bulunduğu ortamın sıcaklığı, 24 dereceyi geçmemeli ve 22 derecinin altında olmamalı. Bebekleri oda sıcaklığında doğru giyindirmek en az derece miktarı kadar önemli. İdeal oda sıcaklığında bebeğinizi kat kat giyindirmenize gerek yok. Fakat zıbın üzerine uzun kollu bir kıyafet, yelek ve bacaklarını örten bir pantolon ve çorap giyinmesi gerekir. Evdeyken yün kıyafetler yerine 2 kat hafif ve yumuşak pamuklu kıyafetler giydirilmesi onun hareket özgürlüğünü kısıtlamayacaktır” diye bilgi veriyorlar.
KIYAFET SEÇİMİNDE 10 İPUCU
Dışarı çıkarılan bebeklerin giysi seçiminde en büyük hatanın çok kalın ve bebeğin hareketlerini sınırlayan kıyafetlerin seçilmesi olduğunu belirten uzmanlar, bu konuda dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralıyorlar:
1. Genellikle fanila gibi ince pamuklu giysi üzerine kalın yünlü bir kazak giydirilir. Oysa tek kat kalın giysi yerine üst üste pamuklu, yumuşak ve vücudu saran ince giysiler giydirildiğinde aralarındaki hava tabakası bebeği üşümekten korur. Dışarı çıkıldığında bu giysilerden en üsteki yün olduğunda daha iyi korur. Ortam sıcaklığı değiştiğinde gerektiğinde bir kat azaltılır veya artırılır. Bu yöntem ile bebeği sıkan, ağırlaştıran kıyafetlerden bunalması engellenir.
2. Çok soğuk havalarda dışarı çıkıldığında ısıyı koruyan, soğuğu geçirmeyen kuş tüyü tulum tarzı giysiler uygundur.
3. Vücut ısısının büyük kısmı baş bölgesinden kaybedildiğinden mutlaka kulakları örten şapka, eldiven, kalın çoraplar ve botlar giydirilmelidir.
4. Yürüyen bebeklerde, yağmurlu havalarda botların su geçirmediğinden emin olunmalıdır.
5. Arabayla dışarı çıkıldığında aşırı ısınmayı önlemek için şapka ve üstündeki giysilerden bir katı çıkartılabilir ya da araba serinletilir. Eğer otobüs gibi toplu taşıma aracında ise elbisesinin bir kısmını çıkartılabilir.
6. Bebek arabası ile dışarı çıkıldığında arabanın içine koruyucu ve soğuğu önleyici bir örtü ve bebeğin üzerine de ayrı bir battaniye örtülmelidir. Ya da bebek arabalarında kullanılan zarf gibi giysiler giydirilebilir. Yağmurlu, rüzgarlı havalarda arabanın koruyucu rüzgarlığı kullanılmalıdır.
7. Rüzgarlı bir havada dışarı çıkıldığında bebeğin rüzgara karşı açık kalan kısımlarına çatlamayı önlemek için hafif bir nemlendirici sürülmelidir.
8. Karlı ve güneşli havada dışarıda kalınacaksa bebeğin cildini korumak için siperli şapka giydirilmeli, yüzüne güneşten koruyucu ürünler sürülmelidir. Çünkü kar güneşin ultraviyole ışınlarının yüzde 85’ini yansıttığı için en az yaz güneşi kadar tehlikeli olabilir ve güneş yanığı oluşturabilir. Özellikle bebeğinizin hassas cildi için bu tehlikeli bir durumdur
9. Kış aylarında doğan bebekler üşümemesi için sıkı sıkı giydirildiğinden yaşamlarının ilk aylarında güneşle tanışamazlar. Oysa güneş ışığı aracılığıyla vücutta aktif hale gelen D vitamini, kemiklerin gelişimi için önemlidir. Bu nedenle, havanın güzel olduğu günlerde kolları ve yüzü açık kalacak şeklide mutlaka 10-15 dakika güneş ışığına çıkartmalıdır.
10. Soğuk havada ısı üretimi için daha çok kalori gerekir. Öğünlerinde kalori miktarı biraz artırılabilir.